Δραγασάκης: Συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου - Επίθεση στο ΔΝΤ για τα "Thomsen Statistics"

Αισιόδοξος ότι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μπορεί να κλείσει μέχρι τις 20 Μαρτίου και παράλληλα καυστικός ως προς τη στάση που κρατά το ΔΝΤ εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει δοκιμαστικά στις αγορές μέσα στο 2017, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο, αφού η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις δανειακές της υποχρεώσεις μέσω των αγορών.

Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αγορές οι οποίες θα τιμολογούν καθημερινά το αξιόχρεο της χώρας. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, ο κ. Δραγασάκης απέδωσε το γεγονός στις αποκλίνουσες θέσεις και εκτιμήσεις των δανειστών και πρόσθεσε για το αίτημα του ΔΝΤ νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ ότι «το ΔΝΤ έχει θέσει ένα πακέτο νέων αιτημάτων που ήταν εκτός αρχικής συμφωνίας».

Επιπλέον, άσκησε κριτική στο ΔΝΤ για τα στοιχεία στα οποία στηρίζει τις εκτιμήσεις του, αναφερόμενος στο «Thomsen Statistics» και υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής στάσης στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αντιστάθμιση των δημοσιονομικών μέτρων που ζητεί το Ταμείο. Επίσης, υποστήριξε ότι έχει διαψευστεί το επιχείρημα ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και ξεκαθάρισε ότι «το 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν είναι προϊόν ισότιμου διαλόγου. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαπραγμάτευση εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της ασυμμετρίας, ενώ αρκετές φορές φτάσαμε και στα όρια του εκβιασμού. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εποπτεία του προγράμματος δημιουργεί εμπλοκές και χωρίς να είναι θεσμοθετημένοι τρόποι απεμπλοκής».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην ομιλία του ζήτησε να υπάρχει ένα «εφετείο», το οποίο να λύνει σε πολιτικό επίπεδο τις διαφωνίες που υπάρχουν στο στάδιο της τεχνικής διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί στην ώρα της, διατυπώνοντας τρία επιχειρήματα για αυτή του την πεποίθηση:

α. Ότι η συμφωνία υλοποιείται, όπως και οι στόχοι, οι οποίοι υπερκαλύπτονται

β. Ότι η πρόοδος δεν αμφισβητείται. Έχουμε το θετικό γεγονός ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση υποστηρίζονται και από την Ευρώπη

γ. Ό,τι είναι θετικό για την Ελλάδα, είναι θετικό και για την Ευρώπη. Αν κλείσει η συμφωνία στην ώρα της, θα είναι θετικό και για την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις του α΄εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δραγασάκης απάντησε με νόημα ότι «θα χαρώ πολύ, εάν με καλέσετε να μιλήσουμε για το τι έγινε το α’ 6μηνο του 2015. Εμείς κάναμε μια θετική πρόταση στην Ευρώπη (…) εάν δεν υπήρχαν τότε οι απειλές για Grexit, ίσως σήμερα να μην είχαμε και το Brexit», τόνισε ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ως χώρα τι θέλουμε να κάνουμε. Εμείς αγωνιζόμαστε με την παραδοχή ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε νέο μνημόνιο ούτε νέα στήριξη, εάν κάνουμε ότι έχουμε συμφωνήσει» και άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση λέγοντας ότι ζητούσε να υπογράψουμε τη συμφωνία και από εκείνη τη στιγμή και μετά ζητά συνέχεια εκλογές.