Δεν υποχωρεί το ΔΝΤ - Θέλει να τελειώσει άμεσα η διαπραγμάτευση - Στη γωνία η Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται ότι δείχνει το σκληρό του πρόσωπο, καθώς παραμένει ανυποχώρητο στις θέσεις του ζητώντας από την Αθήνα να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών της.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου κατέστησε σαφές ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει οριστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, χωρίς να δίνει περιθώρια συζήτησης για τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς τα οποία φέρεται να αμφισβητεί, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ειδήσεις”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη συγκρούστηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν ο τελευταίος παρουσίασε τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016, τα οποία δείχνουν ότι η οικονομία σημειώνει καλύτερη πορεία από τους στόχους που είχαν τεθεί.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Βελκουλέσκου δεν έδειξε τα δόντια της μόνο στον Τσακαλώτο αλλά και στους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, διότι «ανάγκασαν το Ταμείο να επανέλθει στη διαπραγμάτευση χωρίς να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θέλει μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) από το 2019 και μετά, µε ανοικτό το ενδεχόμενο για μέτρα από το 2018, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ένα ακόμα σημείο διαφωνίας των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είναι και ο μηχανισμός ενεργοποίησης των αντίμετρων λιτότητας, καθώς ζητούν την ενεργοποίησή τους μόνο στις περιπτώσεις υπέρβασης των στόχων. Από την πλευρά της η Ελλάδα θέλει ταυτόχρονη και σταδιακή εφαρμογή μέτρων και αντίμετρων λιτότητας και στις περιπτώσεις που δεν πιάνονται οι στόχοι να αφαιρούνται θετικά μέτρα.

Η υπομονή και των δύο πλευρών φαίνεται να έχει εξαντληθεί, την ώρα που χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε προεκλογική φάση, που σημαίνει ότι το θέμα της Ελλάδας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα.