Βίζερ: Δεν υπάρχει κάτι πιο ανόητο από ένα νέο μνημόνιο - Θα έρθει όμως αν φύγει το ΔΝΤ

Ο Πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, όμως τόνισε ότι χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε νέο μνημόνιο, κάτι που ο ίδιος δεν εγκρίνει.

«Χωρίς το ΔΝΤ θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε το Φθινόπωρο σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και αυτό θα ήταν το πιο ανόητο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο Βίζερ δήλωσε πως τον στεναχωρεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση και ζήτησε «περισσότερη δράση και λιγότερες κουβέντες» για να κλείσει η συμφωνία, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μέχρι την Παρασκευή -όπως εκτίμησε- αν θέλουν όλες οι πλευρές, καθώς τεχνικά είναι εύκολο, τόνισε.

«Είναι απογοητευτικό ότι ακόμη βρισκόμαστε στη μέση της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν γίνεται να επιταχύνουμε λίγο; Μόνο λίγο;», είπε χαρακτηριστικά ο Τόμας Βίζερ.

Αναφορικά με τα σενάρια περί Grexit, ο επικεφαλής του EWG παραδέχθηκε ότι ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πια «Έχουν περάσει οι δύσκολες στιγμές και μένει μια δύσκολη απόφαση να ληφθεί», τόνισε, προσθέτοντας ότι μετά από αυτή την απόφαση θα μπούμε σε «ήρεμα νερά».

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα άλλαζε στη χώρα, έκανε λόγο για ένα δημόσιο τομέα χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, που θα εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τον Έλληνα πολίτη.