Moody's: Πιστωτικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση των καταθέσεων

Πιστωτικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει η Moody’s τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο αμερικναικός οίκος, τα στοιχεία για τις καταθέσεις έρχονται τη στιγμή που οι επίσημοι εκπρόσωποι των πιστωτών της Ελλάδας επέστρεψαν στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών και σημειώνει ότι η μείωση των καταθέσεων στα 119,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου αποτελεί χαμηλό 15ετίας για το σύστημα και υπονομεύει την προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν την χρηματοδότησή τους μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

Αυτή η χρηματοδότηση αντιπροσώπευε το 22% των συνολικών τραπεζών assets τον Δεκέμβριο του 2016, από το οποίο το 14% σχετίζονταν με το ELA. αν και οι ελληνικές τράπεζες το 2016 έκαναν βήματα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, όπως για παράδειγμα αποκτώντας πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repo, η αύξηση των καταθέσεων είναι ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική τους δυνατότητα.

Επιπλέον, η πολυπόθητη ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα βελτίωνε την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών, εξαρτάται από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2016 και θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για τις τράπεζες.