"Ναι μεν αλλά" από Σόιμπλε: Εμείς δεν θέλουμε Grexit, εκτός αν θέλει η Ελλάδα...

“Μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Σε αυτό το σχόλιο θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα νωρίτερα σήμερα Τρίτη, κατά την ετήσια συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP) στο Βερολίνο.

Από τη μία πλευρά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, παρά τα μηνύματα που καταφθάνουν από την Αθήνα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε αδιέξοδο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Από την άλλη ωστόσο, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2018, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Ο κ. Σόιμπλε έθεσε ως πρωτεύοντα στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και συνέχισε: «Είμαστε “ανοιχτοί” στο να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι τώρα, αλλά το 2018 και εφόσον καταστεί αναγκαία η υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσης».

Για εμάς δεν τίθεται θέμα Grexit – Ας αποφασίσει η Ελλάδα…

Εκεί όμως που πραγματικά ήταν…σιβυλλικός ήταν όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως ο ίδιος δεν θέτει θέμα Grexit. Μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα.

Εφόσον όμως η χώρα είναι στην Ευρωζώνη τότε θα πρέπει να εφαρμόζει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. «Και αν παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε θα διαπραγματευόμαστε ξανά εκ νέου», είπε. Πάντως, μια προσωρινή έξοδος της χώρας από το ευρώ όπως προτείνει η συμπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά», Σάρα Βάγκενκνεχτ, δεν είναι δυνατή, επειδή, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές συνθήκες.