Bloomberg: Κάπως έτσι μπορεί να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Το Bloomberg παρουσιάζει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας θα οδηγηθεί μαθηματικά έξω από την Ευρωζώνη, ενώ οι πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα φτάνουν το 50%.

«Η κατάρρευση της ευρωζώνης πλησιάζει. Οι πιο ευάλωτες είναι οι Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Περιμένω ότι μία από αυτές τις χώρες θα φύγει τους επόμενους 18 μήνες. Δεν θα υπάρξουν προειδοποιήσεις ή διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τζιμ Μέλον, πρόεδρος του Burnbrae Group.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε αυτό το σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας κηρύσσει πρόωρες εκλογές καθώς δεν μπορεί να αντέξει άλλο την πίεση των δανειστών για επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και αναδεικνύεται και πάλι νικητής. Η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της, η ΕΚΤ τραβά την «πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες, οι καταθέσεις μετατρέπονται σε IOU και κάπως έτσι η χώρα βγαίνει από το “παιχνίδι” του ευρώ.

 

Η Ελλάδα “λυγίζει” – Πιθανότητες 50%

Μην αντέχοντας στις πιέσεις των δανειστών για νέες περικοπές στις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τους Έλληνες σε πρόωρες κάλπες, λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015.

Η κίνηση του Τσίπρα τον βοηθά να συσπειρώσει τους αποξενωμένους ψηφοφόρους του και κερδίζει τις εκλογές με ρητή υπόσχεση να εγκαταλείψει τη λιτότητα. Με τον λαϊκισμό που επικρατεί στην ευρωπαϊκή πολιτική, ζητείται ακόμη πιο σκληρή πολιτική στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός να μην βρίσκει συμμάχους. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν υποχωρεί. Η Αθήνα αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της στην ΕΚΤ, η οποία τραβά την «πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες. Οι καταθέσεις γίνονται υποσχετικοί τίτλοι, μία μορφή IOU, καθώς εταιρείες και κυβέρνηση αναγκάζονται να ανταλλάξουν υπηρεσίες και αγαθά, ενώ τυπώνεται ένα νέο νόμισμα. Αυτό θα δείξει στην Ελλάδα το δρόμο για την αποχώρηση από τη ζώνη του Ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αυτό το σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα κατά 50%.

Αναλυτικά τα έξι μοιραία βήματα που θα οδηγήσουν στο Grexit, όπως τα παρουσιάζει το δημοσίευμα:

1.  Οι πιστωτές πιέσουν όλο και περισσότερο την Αθήνα για μείωση συντάξεων. Ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να υποκύψει και κηρύσσει πρόωρες εκλογές. Το επιχείρημα είναι ότι οι τωρινές απαιτήσεις των δανειστών δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

2. Οι Έλληνες υποστηρίζουν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βγαίνει και πάλι νικητής με την υπόσχεση να βάλει τέλος στη λιτότητα.

3. Με τον φόβο ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

4. Η Ελλάδα δεν ανέχεται τις πιέσεις των δανειστών και κηρύσσει χρεοκοπία, μην αποπληρώνοντας τα δάνεια που οφείλει στην ΕΚΤ (σ.σ.: το σύνολό τους  ξεπερνά τα 3,27 δισ. ευρώ και θα πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου). Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “κόβει το οξυγόνο” από τις ελληνικές τράπεζες.

5. Οι καταθέσεις γίνονται υποσχετικοί τίτλοι, μία μορφή IOU, με δεδομένο ότι κράτος και επιχειρήσεις στερεύουν από ρευστό. Υιοθετείται νέο νόμισμα.

6. Η Ελλάδα δεν έχει επιλογές και τελικά οδηγείται εκτός Ευρωζώνης.