Άκαρπες οι συνομιλίες - Φεύγουν οι θεσμοί - Ζητούν περικοπές εδώ και τώρα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν από την Αθήνα αφήνοντας πίσω τους ανοιχτούς λογαριασμούς σε κάποια σημαντικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος τόνισε πως Κυβέρνηση και δανειστές δεν τα έχουν “βρει” ακόμα στα εργασιακά και το πακέτο με τα μέτρα που προορίζεται για μετά από το 2019.

Η ίδια πηγή τόνισε πως οι δυο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν στα αντίμετρα, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα ζητά μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος γύρος συνομιλιών θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο.

«Διάφορα ζητήματα θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα “ασήμαντο” το δημοσιονομικό κενό για το 2018. “Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι υπάρχει μόνο ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο όμως θα επιλυθεί.

Ωστόσο μια άλλη κυβερνητική πηγή που γνωρίζει τα των διαπραγματεύσεων, σε ερώτηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον ερχόμενο Μάιο, απάντησε ότι ” δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν σταδιακά από την Αθήνα, έπειτα και από την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαρτίου.

Αμετακίνητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι οι διαφορές στα εργασιακά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλά κρατούν.

Συνεχίζοντας η ίδια πηγή τόνισε ότι στις τωρινές συνομιλίες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει σημειωθεί πρόοδος, την οποία θα καταγράψουν οι θεσμοί.

Όπως είπε, η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Πρόσθεσε επίσης ότι το Ταμείο εξακολουθεί να επαναλαμβάνει τις θέσεις του χωρίς να ασχολείται με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε και με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Από την άλλη, η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξει το όριο για τις ομαδικές απολύσεις και να διατηρηθεί το πλαίσιο για την απεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των Ευρωπαίων, το στέλεχος του Υπουργείο Εργασίας τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Όσο για το θέμα των συντάξεων, αυτό έχει ενταχθεί στο “κεφάλαιο” του «συνολικού ισορροπημένο πακέτου των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων» που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως τόνισε «η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο»: Αυτό που ζητά το Ταμείο είναι να γίνουν μέσα σε έναν χρόνο οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, ενώ από την πλευρά της η Κυβέρνηση -όπως έχει ήδη πει στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες- υποστηρίζει ότι αυτές δεν πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα έτος, αλλά σε βάθος χρόνου. «Όποια παρέμβαση γίνει στο συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει σε βάθος ετών», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.