Εφάπαξ περικοπή συντάξεων από το 2020 ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία

Αβυσσαλέο παραμένει το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στο ασφαλιστικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν σε πακέτο μέτρων 1% του ΑΕΠ και μάλιστα αυτά να ισχύσουν από το 2020. Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμοστεί ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην οποία δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσπαθεί να πείσει τους δανειστές να δεχθούν η υλοποίηση της μείωσης των συντάξεων να πραγματοποιηθεί σε βάθος 3ετίας την ώρα που η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκφράζει τον προβληματισμό της στην απαίτηση του ΔΝΤ να περικοπεί το σύνολο των προσωπικών διαφορών καθώς το ποσό ανέρχεται σε κάτω από 1,8 δισ. ευρώ. Κυβερνητική πηγή με γνώσεις των διαπραγματεύσεων κατηγορεί το ΔΝΤ για ιδεολογικές εμμονές στα εργασιακά και τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές σε ότι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το λοκ άουτ, τον συνδικαλιστικό νόμο και τη μη αλλαγή ορίου απολύσεων.

«Το συνταξιοδοτικό συζητείται στο πλαίσιο του ισορροπημένου προγράμματος. Η διαφωνία στις παρεμβάσεις αφορά στον χρόνο εφαρμογής των περικοπών» τονίζει και παράλληλα εξηγεί ότι η ελληνική πλευρά ζητά την εφαρμογή σε βάθος ετών, ενώ οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή των περικοπών το διάστημα 2019-2020.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αντίμετρων οι προτάσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με μέτρα στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, όπως τα παιδιά, η οικογένεια και οι συνταξιούχοι που βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας δεν απορρίφθηκαν από τους δανειστές ωστόσο η πρόταση για μείωση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες αποκλείστηκε με κύριο επιχείρημα από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο ότι πρόκειται για την ομάδα στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα, πάντως, με κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, τα ανοιχτά ζητήματα είναι πλέον λίγα, ενώ καταγράφεται σημαντική πρόοδος στο ισορροπημένο πακέτο μετά το πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικής συζήτησης την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει βγει και πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο ίδιος αξιωματούχος, χαρακτήρισε ασήμαντο το κενό του 2018, καθώς όπως είπε έχει καλυφθεί από τα κοινωνικά επιδόματα ωστόσο υπάρχουν διαφορές στο ισορροπημένο πακέτο, καθώς η ελληνική πλευρά ζητά μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών.

Στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ενώ έγινε ειδική αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Κοινός στόχος και των δύο πλευρών αποτελεί η ταχύτατη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement), κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.

Την σαφή πρόοδο στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, είχαν αναγνωρίσει τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff-Lenel Agreement)» καταλήγει η ανακοίνωση.

Λακωνικός και επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο αναγνώρισε πως έχει υπάρξει πρόοδος σε σημαντικούς τομείς. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι παραμένουν οι διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα (σ.σ. εργασιακά, αφορολόγητο) ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το χρόνο που θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών. Πάντως υποστήριξε την πάγια θέση του Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αναφέρεται σε “κούρεμα”.

Εμφανίστηκε τεχνικό πρόβλημα στα Ενεργειακά

Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της Ενέργειας τόνισε υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το οποίο και θα επιλυθεί.