Βελούδινο διαζύγιο το plan b - Αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ΕSM

Το σενάριο για ένα “φιλικό διαζύγιο” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το διαζύγιο μάλιστα μοιάζει περισσότερο μ’ ένα καλά οργανωμένο Plan B, με πιθανή εξαγορά των δανείων του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως η απεμπλοκή ΔΝΤ μετά το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει εγγύηση για να μπει το Ταμείο στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, με συμβολικά κεφάλαια έως 6 δισ. ευρώ, με στόχο όχι τόσο να διευκολυνθεί η Ελλάδα, αλλά η Γερμανία που μπροστά της έχει εκλογές. Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί νεοφιλελεύθεροι, με κύριο εκφραστή τους τον Β. Σόιμπλε, απαιτούν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον έως την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση της ισχυρής χώρας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα απ’ την διαχείριση παθητικού και την πρόωρη μερική καταβολή δανείων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το 2018, τη στιγμή που τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβότερα από εκείνα του ESM. H εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, θα μπορούσε να γίνει μέσω ανεκμετάλλευτων πόρων από το τρέχον πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι το ΔΝΤ πρόκειται να ρίξει κι άλλο χρήμα στην Ελλάδα, αλλά συμβολικά ποσά της τάξης των 5 δισ.€,, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της χώρας, πριν από τις γερμανικές εκλογές, κάτι που θα ευχαριστούσε και την ελληνική πλευρά η οποία ζήτησε στήριξη δια μέσου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευμα του Bloomberg αντίστοιχα, επικαλούμενο πηγές υποστηρίζει πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα μικρό δάνειο 3 – 6 δισ. €, ξεπερνώντας ένα πολιτικό εμπόδιο για την Αγκ. Μέρκελ, καθώς τρέχει η προεκλογική εκστρατεία, εισιτήριο όμως σε μια τέτοια πράξη θα έδινε μόνο η παροχή μιας εγγύησης προς το Ταμείο ότι θα είναι δυνατή η επαναγορά του χρέους του από τον ESM.

Το Ταμείο έτσι, θα μπορούσε να καθησυχάσει το ΔΣ του, ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του, με δεδομένο ότι για το ΔΝΤ η εμπλοκή στην Ελλάδα είναι ανεπιθύμητη.

Παράλληλα, η χώρα μας θα είχε την δυνατότητα να εξακολουθεί να εκταμιεύει χρήματα και να αποφύγει ενδεχόμενο πιστωτικό πρόβλημα τον Ιούλιο, όταν η χώρα θα έχει μπροστά της πληρωμές 7,5 δισ. €.