Aυξήθηκε ο τραπεζικός δανεισμός από τον ELA κατά 300 εκατ. ευρώ- Ανησυχία στις τράπεζες

Κατά 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA αυξήθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ, από 42,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, μειώθηκε ο δανεισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα 18,7 δισ. ευρώ, από 20,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Επίσης η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA μειώθηκε στα 61,9 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, από 63 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, η σημαντική μείωση καταθέσεων, κατά 2 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο και η αύξηση των “κόκκινων” δανείων, η οποία εκτιμάται πάνω από 1,6 δισ. ευρώ σε 60 ημέρες, καταδεικνύει ότι οι τράπεζες μπαίνουν σε μια δίνη προβλημάτων. Μάλιστα το ανοικτό μέτωπο του εξωδικαστικού συμβιβασμού των “κόκκινων” δανείων και το μη κλείσιμο της αξιολόγησης οδηγεί σε νέες πιέσεις το τραπεζικό σύστημα.