"Τα άκουσαν" Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η αγωνία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς είναι εύλογη, καθώς είναι αυτοί που θα κληθούν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους τα μέτρα που θα συμφωνηθούν και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αντιδράσεις. Την αγωνία αλλά και την γκρίνια των Βουλευτών για τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης που βγαίνουν στο φως εισέπραξαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου κατά την συνάντησή τους με Βουλευτές, με σκοπό να τους ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις απαιτήσεις των δανειστών.

Από αρκετούς βουλευτές επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, ενώ όπως ανέφεραν οι δυο υπουργοί, η ελληνική πλευρά προτείνει -μεταξύ άλλων- να υπάρξουν:

-επίδομα ενοικίου
-μείωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά φαρμάκων
-μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία (πράγμα που δεν δέχονται οι δανειστές)
-προγράμματα απασχόλησης για την επιστροφή των νέων από το εξωτερικό
-σχολικά γεύματα (περίπου 300.000)
-μείωση του ΕΝΦΙΑ

Πονοκέφαλος τα εργασιακά

Έντονος ήταν ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε αναφορικά με τις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος- lock out, συλλογικές συμβάσεις), με την Αθήνα να επιχειρεί να μεταθέσει τα εργασιακά για την επόμενη αξιολόγηση.

Σοκ και γκρίνια για τις περικοπές στις συντάξεις

Προβληματισμένοι είναι οι βουλευτές και για το επερχόμενο “μαχαίρι” στις συντάξεις, θέμα για το οποίο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κερδίσει έστω σταδιακή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα διαπραγμάτευσης συνεχίζει το μαραθώνιο τηλεδιασκέψεων με τους δανειστές, ενώ αναμένεται σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής με του που ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία.

Επισήμως όλοι θέτουν ως όριο για την επίτευξη |Stagg Level Agreement” την 20ή Μαρτίου, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι το ορόσημο αυτό χάνεται, και μετατίθεται για τις 7/4.

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε σε συνομιλητές του ότι το απόγευμα μετά τις 16:00 θα υπάρξει νέος γύρος τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.