Στις συμπληγάδες της διαπραγμάτευσης-Νέος στόχος για την αξιολόγηση η 7η Απριλίου

Με φόντο τις εκλογές των άλλων κρατών η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα νέα μέτρα και ελπίζει σε μια νέα συμφωνία.

Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμφωνία δεν θα υπάρχει στο Eurogroup της 20 Μαρτίου και επόμενος στόχος τίθεται εκείνο της 7η Απριλίου.

Ακόμα όμως και αν προκύψει συμφωνία λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ολλανδία με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όσον αφορά την έγκριση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να διαπραγματευτεί για να κλείσει η τρέχουσα 2η αξιολόγηση εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5900 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και  τις περικοπές συντάξεων και τα έξτρα μέτρα λιτότητας από το 2019 αλλά και τα εργασιακά. Πρόσθετο εμπόδιο η επιμονή του  ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και λοκ-άουτ και η απόρριψη της επαναφοράς των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρησιακές.

Ακόμα και αν κλείσει όμως χωρίς τα Εργασιακά η 2η αξιολόγηση, είναι απίθανο να δεχτεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να πάρει αυτό που θέλει. Η απόφαση αυτή πρέπει να έχει ληφθεί σε ένα-ενάμισι μήνα το πολύ, οπότε έτσι ανακύπτει ξανά πρόβλημα για την χρηματοδότηση της χώρας.

Πακέτο με τα “αντιμέτρα” 

Να σημειώσουμε ότι οι  Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους βουλευτές για το πακέτο με τα “αντίμετρα” που ετοίμασε η Κυβέρνηση και διαπραγματεύεται με τους δανειστές.

Στελέχη που παρακολούθησαν την ενημέρωση ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων στα αντίμετρα περιλαμβάνονται:

– επίδομα σε φτωχά παιδιά
– επίδομα ενοικίου σε πολίτες που ζουν στην απόλυτη φτώχεια
– επίδομα απασχόλησης
– αύξηση παροχής σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί το 50%  των μαθητών δημόσιων σχολείων
– αύξηση κατά 30% των θέσεων για παιδικούς σταθμούς
– μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ 

– μικρή μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
– μικρή μείωση φόρου επιχειρήσεων
– επιδότηση απασχόλησης θέσεων εργασίας ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα “τα φωτεινά μυαλά” που έφυγαν λόγω       κρίσης
– μείωση εισφοράς για φάρμακα σε συνταξιούχους
– πολύ μικρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ. 

Αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, ο Διευθυντής της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, και η Γραμματέας της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών επανέλαβαν ότι στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία τη Δευτέρα 20 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατζέντα του Eurogroup αναφέρει πως στη συνεδρίαση προβλέπεται απλή ενημέρωση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαβουλεύσεις μέχρι σήμερα.

Επίσης, σε ερώτηση για το αν αναμένεται μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup νομοσχέδιο ή τροπολογίες στη Βουλή, η κυρία Θεοπεφτάτου είπε ότι «δεν θα έρθει τίποτα».

Επίσης, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως θα υπάρξει η ταυτόχρονη νομοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων προσθέτοντας «ισχύει ότι έχει πει ο κ. Μοσκοβισί».

Τέλος, σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ντάισεμπλουμ είπε «ισχύει ότι έχει πει ο κ. Μοσκοβισί και όχι ο κ. Ντάισεμπλουμ, που σήμερα έχει εκλογές».