Σόιμπλε: Η τρόικα πρέπει να διαλυθεί - Ο ESM να πάρει τη θέση του ΔΝΤ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της διάλυσης της τρόικας και τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, για τη βελτίωση της διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη.

«Με την έγκριση ενός προγράμματος του ΕΜΣ, η συμμετοχή των πιστωτών σε μια αναδιάρθρωση χρέους στο μέλλον θα γίνεται με βάση σαφείς (…) αρχές», ανέφερε ο Σόιμπλε στο άρθρο του που δημοσιεύεται στη FAZ, το οποίο ταυτίζεται με την άποψη που έχει εκφράσει ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, ένας διαφανής και προκαθορισμένος μηχανισμός αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους θα συνέβαλε να ενισχυθεί η πειθαρχία στις αγορές και θα ενίσχυε την αρχή πως δεν θα γίνονται «διασώσεις» στο εξής.

Στο άρθρο του δεν γίνεται καμία αναφορά για την Ελλάδα και την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), υποστήριξε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο «διάσωσης» της Ευρωζώνης, πρέπει εντέλει να μεταμορφωθεί στην ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Νομίζω ότι θα είχε νόημα το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο ΕΜΣ, να μετεξελιχθεί στο ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα ως μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Επίσης πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι η «τρόικα» των δανειστών της Ελλάδας –η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο– θα πρέπει να αλλάξει σύνθεση πιο μακροπρόθεσμα.

Τα στελέχη της ΕΚΤ «αισθάνονται όλο και πιο άβολα με τον ρόλο της στην τρόικα, και σωστά νομίζω», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα» στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί.

Ο ΕΜΣ, πρόσθεσε, θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική ειδίκευση την οποία μόνο το ΔΝΤ διαθέτει αυτή τη στιγμή».