Αλαλούμ με τις δηλώσεις Σαπέν ότι το ΔΝΤ ζητά δεσμεύσεις και από την ΝΔ-Διαψεύδει το Ταμείο

Την δέσμευση και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα απαιτηθούν μετά το 2019 ζητά το ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπους στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του ECOFIN ο Μ. Σαπέν, δηλώνοντας ότι «αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (σ.σ. στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης».

Μάλιστα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις σημειωθούν μπορούν να κοστίσουν ακριβά στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα ο κ. Σαπέν διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά επιβλήθηκε από άλλους καθαρά για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας και τόνισε ότι το ΔΝΤ πλέον συμμετέχει στο πρόγραμμα και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για την παρουσία του.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ο κ. Σαπέν χαρακτήρισε «εμμονική» την στάση του ΔΝΤ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες και υπενθύμισε ότι «το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις». Σημείωσε επίσης ότι θα «πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτική άποψη» και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε ξεκάθαρα πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις και επανέλαβε ότι θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.

Το σχόλιο του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ διέψευσε τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ότι ζητά τη στήριξη και της αντιπολίτευσης για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Σαπέν, αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «το ΔΝΤ δεν ζητά καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».