Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα απαξιωτικά σχόλιά του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες», ζήτησε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», σημείωσε ο κ. Κόστα. Ανάλογα σχόλια έκανε και ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή στην ιστοσελίδα της η πορτογαλική κυβέρνηση ανέφερε ότι «ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε μετά την κριτική που δέχθηκε από τις χώρες του Νότου ότι δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

«Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο» σημείωσε χαρακτηριστικά.