Bloomberg: Εξαϋλώνονται οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα- Κίνδυνος να επαναληφθεί το δράμα του 2015

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση του κλεισίματος της β΄αξιολόγησης οδήγησε την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητήσει την αύξηση του ορίου της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA κατά 400 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι εκροές ελληνικών καταθέσεων το 2017 παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, οδηγώντας την ΤτΕ να αυξήσει το όριο στην έκτακτη χρηματοδότηση (ELA), καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει πυροδοτήσει φόβους στους καταθέτες για το ενδεχόμενο να ξαναζήσουν το δράμα του 2015, που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι εκροές από τις αρχές του έτους έως την περασμένη Πέμπτη (16/3/2017) διαμορφώθηκαν στα 3,6 δισ. ευρώ περίπου ενώ όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, οι εκροές καταθέσεων οφείλονται στο γεγονός ότι οι Έλληνες πληρώνουν φόρους αλλά και σε μια ομαλή ροή κεφαλαίων προς ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Είναι η πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2015 όταν ξεκίνησε η ΤτΕ να ανακοινώνει τα στοιχεία για τον ELA που θεωρήθηκε αναγκαία η αύξηση του ορίου, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο και προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά που η τράπεζα παραλείπει να αναφερθεί σε “σταθεροποίηση” ή “βελτίωση” των ροών στην ανακοίνωση της. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι το 2016 το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα κατέγραψε εισροές κεφαλαίων, καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες επέστρεφε σταδιακά ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων το αμερικανικό πρακτορείο τονίζει ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς δεν έχουν μέχρι τώρα οδηγήσει σε συμφωνία, παρατείνοντας το αδιέξοδο και θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια της το καλοκαίρι.