Έκθεση ΔΝΤ:Τον Ιούνιο θα κλείσει η αξιολόγηση - Θέλει μειωμένη την ισχύ ευρωπαϊκών θεσμών

Νέα “εσωτερική” έκθεση  του ΔΝΤ έρχεται να ταράξει τα “οικονομικά” νερά της διαπραγμάτευσης.

Το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής, είναι συνταγμένο από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου (μια υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων περίπου), αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές της, κάνοντας συστάσεις που αφορούν τον σχεδιασμό προγραμμάτων για χώρες που συμμετέχουν σε νομισματικές ενώσεις, όπως δηλαδή συμβαίνει με την Ελλάδα.

Η σύσταση αφορά στην παροχή συγκεκριμένων διευκρινίσεων και οδηγιών για το πώς πρέπει να σχεδιάζονται προγράμματα που εφαρμόζονται σε μέλη νομισματικών ενώσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπειρία της συμμετοχής του Ταμείου στα προγράμματα των τριών χωρών της Ευρωζώνης, παραδέχεται ότι τα μοντέλα του ΔΝΤ ή δεν ήταν τα πλέον κατάλληλα ή υπήρξαν πολιτικές επιπλοκές με τα ευρωπαϊκά όργανα, οι οποίες “αλλοίωσαν” τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων.

Οι Διευθυντές του Ταμείου επίσης διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις τέτοιων προγραμμάτων σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ ορισμένοι επεσήμαναν ότι η δίκαιη εποπτεία αυτών των προγραμμάτων θα βοηθήσει στο να διαλυθεί η εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το ΔΝΤ.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διοίκηση του Ταμείου θα πρέπει να αναπτύξουν μηχανισμούς με σκοπό τη μείωση των πολιτικών παρεμβάσεων στην τεχνική ανάλυση του ΔΝΤ προκειμένου αυτή να παραμένει ανεξάρτητη.

Αυτό το κομμάτι αναφέρεται εμμέσως σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Μια τέταρτη σύσταση της έκθεσης είναι ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εγκαθιδρύσει μια πολιτική συνεργασίας με τις περιφερειακούς οικονομικούς κανόνες (RFA). Το επίσημο έγγραφο του ΔΣ του ΔΝΤ για αυτήν ακριβώς τη συνεργασία θα έχει ετοιμαστεί έως τον Μάιο του 2017.

Επιπλέον, συστήνεται η δέσμευση του ΔΣ και των Διευθυντών του Ταμείου για ανάληψη ευθύνης και διαφάνεια σε ό,τι αφορά τον ρόλο τους, πράγμα που θα ενισχυθεί μέσα από τη στενή συνεργασία του ΔΝΤ με το Ανεξάρτητο Γραφείο του Ταμείου.

Παράλληλα οι συντάκτες της έκθεσης παραδεχόταν ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική και περίπλοκη, ενώ ομολόγησαν ότι τα μοντέλα που εφαρμόστηκαν δεν ήταν τα πλέον κατάλληλα.

Το κρισιμότερο σημείο της έκθεσης όμως βρίσκεται εκεί που το Διευθυντήριο απαντά ότι θα ολοκληρώσει τη σχετική Έκθεση για το σχεδιασμό προγραμμάτων που θα εφαρμόζονται σε μέλη νομισματικών ενώσεων, τον Ιούνιο. Κάτι τέτοιο, θα είχε σαν αποτέλεσμα η αξιολόγηση να κλείσει μετά τον Ιούνιο.