Τόμσεν: Αν η Ελλάδα δεν δεχτεί τις θέσεις ΔΝΤ στα εργασιακά δεν κλείνει η αξιολόγηση

Τα εργασιακά είναι το μεγάλο πρόβλημα που δεν επιτρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, παραδέχεται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κάνοντας γνωστό ότι υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε δημόσιο – φορολογικό – ασφαλιστικό.

Αυτά και άλλα πολλά έθιξε ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ, σε ομιλία του στο “Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony’s College” στην Οξφόρδη με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ». Η συγκεκριμένη διάλεξη έγινε την 23 Μαρτίου 2017.

Γνωστή διαδικτυακή ηλεκτρονική εφημερίδα αποκαλύπτει τι ακριβώς είπε ο “σκληρός” του ΔΝΤ: «Τα βασικά ζητήματα στα δημοσιονομικά αφορούν στις παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο συνταξιοδοτικό, που θα δημιουργήσουν χώρο για να έχουμε πιο φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, βάσει της δικής μας οπτικής και όχι δημοσιονομικός χώρος για να έχει η Ελλάδα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξοφλήσει το χρέος. Δεν είναι αυτή η δική μας οπτική», είπε ο Τόμσεν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων.

Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας ότι: «οι διαφορές έχουν περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Υπάρχει δηλαδή σύγκλιση σε όλα τα θέματα, πλην των εργασιακών, για τα οποία ζητάμε να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις (σ.σ. να μην αλλάξει το πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό) αλλά να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια οι προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σε ότι αφορά την συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ξεκαθάρισε ότι αυτή θα ξεκινήσει αφού κλείσει η διαπραγμάτευση. «Όταν θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα των πολιτικών, το επόμενο βήμα θα είναι να έχουμε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Σε αντίθετη περίπτωση, επανέλαβε, ότι το θέμα δεν θα φτάσει στο Δ.Σ. του ΔΝΤ: «Δεν είμαστε εδώ για να παρέχουμε στήριξη σε ρευστότητα, στηρίζουμε μόνο όταν έχουμε ένα πρόγραμμα που επιλύει μακροπρόθεσμα τα θέματα, απαιτεί από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους».

Το κλειδί για τις συζητήσεις περί χρέους θα είναι “χρησιμοποιηθεί” όταν κλείσει η διαπραγμαύτεση είπε ο κ. Τόμσεν, «Έχουμε πει στους Ευρωπαίους ότι είναι αποδεκτό να παρέχουν υπό προϋποθέσεις ελάφρυνση του χρέους». 

Οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους, θα έρθει εάν και εφόσον κλείσει η διαπραγμαύτεση και επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, «Ωστόσο, χρειαζόμαστε μια ευρύτερη κατανόηση για τα μέτρα που θα απαιτηθούν. Αυτή είναι μια συζήτηση που μένει να γίνει» κατέληξε.

Ολόκληρο το βίντεο με τα όσα είπε ο κ. Τόμσεν: