Συμφωνία επί της αρχής στις Βρυξέλλες - Έρχονται μειώσεις συντάξεων-αφορολόγητου

Φως στο τούνελ για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται ν’ άναψε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε γνωστή ηλεκτρονική εφημερίδα των Αθηνών αναφέρεται ότι υπήρξε συμφωνία “επί της αρχής” σε όλα τα καυτά θέματα και το μόνο που μένει είναι να υπάρξει συμφωνία “και επί ενός εκάστου άρθρου”, ώστε αυτομάτως να οριστεί ημερομηνία που θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

Η προσέγγιση μάλιστα των δύο πλευρών μοιάζει να είναι τόσο στενή, ώστε να είναι εύκολη η εδώ και πολλούς μήνες ζητούμενη ταύτιση και αν υπάρξει staff level agreement ως τις 7 Απριλίου, τότε είναι εφικτό να δούμε ακόμη και συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ στις 22 Μαΐου.

Το Μαξίμου όπως λένε πηγές, θα πρέπει να πάρει άμεσα την πολιτική απόφαση να καλέσει την τρόικα στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενο την πολύ στενή επαφή της διαπραγματευτικής ομάδας.

Θ’ αποτελούσε παράλειψη αν δεν αναφέραμε τα σημεία που φαίνεται να συμφώνησαν οι δύο πλευρές:

Μείωση αφορολόγητου: Στα 5.500 με 5.900 ευρώ ή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, γύρω στις 6.900-7.000 ευρώ θα κυμανθεί το αφορολόγητο.

Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το αν θα μειωθεί ο αρχικός συντελεστής φορολόγησης, από 22% που είναι σήμερα. Αν μειωθεί 11% ή 15%, το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.900 ευρώ, αν όμως παραμείνει περίπου 20%-22%, τότε θα εφαρμόζεται πάνω από τις 6.000 ευρώ.

● Περικοπή συντάξεων από το 2019: Οι συντάξεις θα περικοπούν. Τελεία και παύλα. Η εκκρεμότητα μένει στο αν η περικοπή θα είναι σε δύο ή σε τρεις δόσεις.

Η ελληνική πλευρά ζητεί η περικοπή να γίνει σε βάθος τριετίας, από το 2019 ή 2020, ενώ το ΔΝΤ δέχεται μόνο δύο φάσεις, το 2019 και το 2020.

Μιλάμε για περικοπή που θα κυμανθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά και οι απώλειες για τους χαμηλοσυνταξιούχους από κύριες και επικουρικές θα ξεπεράσει ακόμη και τα 600 ευρώ το χρόνο.
● Παραχωρήσεις ελληνικής πλευράς στα ενεργειακά:

Ειδικότερα, στο τομέα του ηλεκτρισμού, οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν δεν προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και προτείνουν διαγωνισμό από το καλοκαίρι για παραχώρηση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, κυρίως με την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να γίνουν θυγατρικές της ΔΕΗ, στις οποίες θα μεταβιβασθεί μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης και όχι παραγωγικές μονάδες.

Κάτι που όμως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού στο συγκεκριμένο σημείο τα πράγματα είναι φορτισμένο πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός κ. Νίκος Φίλης έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και είναι πιθανό να ξεσπάσουν εσωκομματικές έριδες.

Επιπλέον, κόκκινη γραμμή τράβηξε η τρόικα στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το παλιό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στο Υπερταμείο, με σκοπό να διασωθεί από τη δρομολογημένη πώληση.

Επομένως, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ θα πουληθούν άμεσα και τα λεφτά πάνε στο χρέος, ενώ στο Υπερταμείο θα υπήρχε δυνατότητα μιας κάποιας διαφορετικής αξιοποίησης.

● Κέρδη στο ζήτημα των Εργασιακών: Η κυβέρνηση αναμένει οι δανειστές να σεβαστούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Πάρα ταύτα, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% των εργαζομένων μηνιαίως έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, όπως και το λοκάουτ.