Μεγάλη Τετάρτη τα μέτρα στη Βουλή - Επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Την εβδομάδα των Αγίων Παθών και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη θα συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίσει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πακέτο μέτρων, στο οποίο θα καταλήξουν Κυβέρνηση και δανειστές, αν και εφόσον επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο έχουν ήδη ενημερωθεί τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου.

Αυτή είναι μία ισχυρή πιθανότητα, διαρρέουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι “όλα θα εξαρτηθούν απ’ την πορεία της διαπραγμάτευσης”. Καθοριστική παράμετρος είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA). Αν οι Θεσμοί επιστρέψουν γρήγορα και επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνική βάση, τα μέτρα θα εισαχθούν στην Βουλή προς ψήφιση με διαδικασίες-εξπρές, σε ένα νομοσχέδιο.

Η πορεία της διαπραγμάτευση εξελίσσεται από χθες σε σίριαλ με πολλά επεισόδια και αντικρουόμενα σενάρια, σε ό, τι αφορά τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών και την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο συμφωνίας με τους θεσμούς. Μετά το χθεσινό άκαρπο EuroWorking Group, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στη χθεσινή του συνεδρίαση, το ίδιο το EuroWorking Group αποφάσισε «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν συγχρόνως ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Έκαναν επίσης λόγο για «μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή” τα οποία “απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους» αναφερόμενες στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “προσύμφωνο” Τσακαλώτου με τους θεσμούς το οποίο απέρριψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Διαψεύδει η Κομισιόν

Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από την έδρα των θεσμών. «Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρτ.