Στον αέρα η αξιολόγηση - Η απαίτηση Σόιμπλε που μπλόκαρε τη διαπραγμάτευση

“Μας τραβούν το χαλί κάτω απ’ τα πόδια μας” είναι η φράση που ακούς στους διαδρόμους του Μαξίμου.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι εντός Ελλάδας, θέλουν να τονίσουν ότι υπάρχει σχέδιο που αποβλέπει στην φθορά της κυβέρνησης και τελικά στην πτώση της. Η άποψη αυτή διατυπώθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έγινε σήμερα, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ενημερώθηκαν ότι, εντελώς αιφνιδιαστικά και ενώ όλα τα άλλα εκκρεμή θέματα φαίνεται πως να είχαν διευθετηθεί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “έριξε” στο τραπέζι το θέμα της περικοπής των συντάξεων.

Οι περικοπές των συντάξεων που είχαν αποφασιστεί με τους θεσμούς θα κυμαίνονταν στο 20% για το 2019. Εντούτοις,ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε το ποσοστό να ανέβει στο 35%, τελευταία στιγμή·με το ΔΝΤ να τάσσεται με αυτή την αξίωση, ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή “έλεγε άλλα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, προσδοκούν την “έξοδο” Σόιμπλε από την γερμανική πολιτική σκηνή, καθώς ο ίδιος δεν θα μπορέσει διατηρήσει το πόστο του μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στη χώρα του.

Το σκηνικό ωστόσο περιπλέκεται κι άλλο, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σε πρωινή εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού αν όντως υφίσταται εμπλοκή “ελεώ” Σόιμπλε, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται, όταν η διαπραγμάτευση συντελείται με τους Θεσμούς και μόνο.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου, κάνουν “focus” και στην κινητικότητα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, και προφανώς σύμφωνα με τα Συριζαία στελέχη, κάτι τέτοιο δεν είναι άνευ πολιτικής σημασίας. Εκτιμούν ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βλέπει» πως, εάν κλείσει η αξιολόγηση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ γι’ αυτόν και το κόμμα του.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Την Παρασκευή το βράδυ, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης επιτέθηκε με έντονη σφοδρότητα κατά του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρακτική του το τελευταίο διάστημα, δεν είναι αθώα και ανεξάρτητη, αντιθέτως εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου  υπολογίζουν ότι η εμπλοκή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη στα σενάρια πτώσης της κυβέρνησης έχει να κάνει με τα στοιχεία που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το σκάνδαλο της Novartis, τα οποία φέρονται να εμπλέκουν την σύζυγο του κ. Στουρνάρα.