Αυτό είναι το σενάριο συμφωνίας για συντάξεις και αφορολόγητο

Σύμφωνα με το Bloomberg το σενάριο του συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και θεσμών προβλέπει τη μεταφορά των περικοπών στις συντάξεις το 2019 και της μείωσης του αφορολόγητου στο 2020, ωστόσο αυτό θα ισχύει μόνο στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι, διαφορετικά θα εφαρμοστούν οι περικοπές όλες μαζί το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και αυτές που αφορούν στο αφορολόγητο όριο (επίσης 1% του ΑΕΠ) να μεταφερθούν για το 2020.

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι περικοπές 1,8 δις ευρώ στις συντάξεις και 1,8 δις ευρώ στο αφορολόγητο, βασίζονται στο σενάριο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% και επίτευξης πλεονασμάτων 1,75% φέτος και 3,5% το 2018. Αν αυτοί οι στόχοι δεν επιτευχθούν, το μαχαίρι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.

Λίγο μετά τις 19:30 ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε πως “δεν θα πάνε όλα τα μέτρα το 2019”, ενώ δεν διέψευσε το παραπάνω το σενάριο του Bloomberg

Αναφορικά με τις χθεσινές επαφές στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου του Επίτροπου Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με συμμετέχοντα και τον Επίτροπο, αποτέλεσε μια «καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων».

Η Άννικα Μπράιντχαρτ, είπε πως η Επιτροπή θεωρεί πως υπήρξε «σύγκλιση απόψεων» στα ζητήματα της αξιολόγησης και ολοκλήρωσε λέγοντας πως ελπίζει στην επίτευξη σημαντικής προόδου στη Μάλτα.