Handelsblatt: Η διαμάχη ΔΝΤ - Σόιμπλε βλάπτει την Ελλάδα

Την «αφρόκρεμα» των διεθνών οικονομικών και δημοσιονομικών οργανώσεων έχει προσκαλέσει το απόγευμα η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Μεταξύ αυτών εκπροσωπείται και το ΔΝΤ με την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Το βασικό θέμα συζήτησης της συνάντησης, που γίνεται πλέον κάθε χρόνο, είναι το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές στην εποχή Τραμπ.

Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει ότι θα βρεθεί χρόνος για να τεθεί επί τάπητος μεταξύ των δύο κυριών και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους που διχάζει κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το Ταμείο.

Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος;

Σε αυτό το συνεχιζόμενο «μπρα ντε φερ» αναφέρονται σχολιαστές του γερμανικού τύπου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η Handelsblatt υποστηρίζει ότι οι δανειστές με τους συνεχείς διαξιφισμούς τους βλάπτουν την Ελλάδα.

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης και δύο ολοκληρωμένα προγράμματα διάσωσης θα έλεγε κανείς ότι οι διασώστες της χώρας θα είχαν αναπτύξει κάποια ρουτίνα, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» επισημαίνει ο σχολιαστής

«Σε αυτό φταίει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όχι μόνον. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωζώνη ρίχνουν λάδι στη φωτιά ερίζοντας για την οικονομική και δημοσιονομική εξέλιξη της Ελλάδας, σε σημείο που να διερωτάται κανείς αν πρόκειται για δύο διαφορετικές χώρες. Η ευρωζώνη γίνεται όλο και πιο αισιόδοξη, το ΔΝΤ όλο και πιο απαισιόδοξο, και οι δύο πλευρές στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους με νούμερα δημιουργώντας σύγχυση και βλάπτοντας τη φήμη της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία στη Μάλτα αποτελεί ένδειξη ότι οι διασώστες της Ελλάδας το αντελήφθησαν και έκαναν ένα βήμα σύγκλισης χωρίς όμως επί της ουσίας να έχει λυθεί ο πυρήνας της διένεξης που είναι η βιωσιμότητα του δυσθεώρητου ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ συνδέει την συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα με την ελάφρυνση του χρέους μαζί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το καλοκαίρι ενώ ο Σόιμπλε το απορρίπτει αλλά εμμένει στην οικονομική συμμετοχή του Ταμείου.

Και ο Γερμανός σχολιαστής καταλήγει: «Μένει να δούμε ποια από τις δύο πλευρές τελικά θα λυγίσει, αυτή η διαμάχη δεν πρέπει να τραβήξει κι άλλο σε μάκρος».

«Αντιπαραγωγική η πολιτική Σόιμπλε»

Για επαναλαμβανόμενο λάθος της Χριστιανικής Ένωσης αναφορικά με την ελληνική διάσωση κάνει λόγο σε σχολιαστικό άρθρο η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου καταλογίζοντας στον Σόιμπλε «αντιπαραγωγική» πολιτική λιτότητας.

«Ο Σόιμπλε οδηγήθηκε από μόνος του σε παγίδα, θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά παράλληλα θέλει να αποφύγει ελάφρυνση χρέους, που ζητά εδώ και χρόνια το Ταμείο» υπογραμμίζει ο σχολιαστής.

«Για όλους τους εμπειρογνώμονες είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει τα δάνειά της. Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι για δύο μέρες στο Βερολίνο και πρόκειται να συναντηθεί πολλές φορές με την καγκελάριο. Προδιαγράφεται ότι οι δύο κυρίες θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν σε ό,τι αφορά ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει, προσθέτοντας:

«Η διαφωνία θα μεταφερθεί στην επόμενη συνάντηση κορυφής. Κακές ειδήσεις για τον Σόιμπλε έρχονται και από την Ελλάδα. Ναι μεν μπόρεσε να επιβάλει αυστηρή λιτότητα μέχρι το 2020, αλλά η οικονομία κλυδωνίζεται (…) Στους ψηφοφόρους πρέπει να εδραιώνεται η εντύπωση ότι το ευρώ δεν λειτουργεί, κάτι που ισοδυναμεί με δωρεάν διαφήμιση για το ξενοφοβικό AfD (…) Ο Σόιμπλε χάνει διεθνώς την αξιοπιστία του και η Γερμανία ενισχύσει το AfD, τι θλιβερός απολογισμός».

«Αντίσταση στα λευκά»

Σύμφυτη με την κρίση είναι και η κατάσταση στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της DW.

«Αντίσταση στα λευκά» είναι ο τίτλος αναλυτικού ρεπορτάζ στο Spiegel Online για τις ελλείψεις αλλά και τις κλινικές αλληλεγγύης στις οποίες απευθύνονται οι χιλιάδες ανασφάλιστοι και ανήμποροι.

Εκατοντάδες γιατροί και εθελοντές θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση και αυτοοργανώνονται με αλληλέγγυες κλινικές και δωρεάν εξετάσεις και θεραπείες θέτοντας παράλληλα τους πολιτικούς υπό πίεση.

Ο γερμανός αρθρογράφος περιγράφει συγκεκριμένα κλινική στον Κορυδαλλό, η οποία ιδρύθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και μετά από πολύ κόπο πριν από τέσσερα χρόνια.

«Είναι πράξη αντίστασης εναντίον της βαρβαρότητας, εναντίον της λιτότητας στην Ελλάδα» λέει μια γυναίκα, επιστημονική συνεργάτιδα για τη δημόσια υγεία που από την αρχή δραστηριοποιείται σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης.