Ψυχρολουσία ΔΝΤ - 0,5% κάτω από τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης η ανάπτυξη

Ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την χώρα μας στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.

Η ανάπτυξη που βλέπει το ταμείο για την Ελλάδα είναι 0,5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις, ενώ η πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δεν φαίνεται να επηρεάζει τις προβλέψεις

Μεσοπρόθεσμα μάλιστα, η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει, με την ανάπτυξη να πέφτει στο 1% το 2022.

Για το 2018, τελευταίο έτος του τρέχοντος Μνημονίου, το ΔΝΤ προβλέπει ελαφρά ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%.

Μεσοπρόθεσμα όμως, ο οργανισμός εκτιμά πως η ανάκαμψη θα εξασθενήσει αισθητά.
Το 2022 η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα κατρακυλήσει στο 1%, ενώ στην εξαμηνιαία έκθεση του Οκτωβρίου το ΔΝΤ προέβλεπε υποτονική ανάπτυξη και για το 2021, της τάξης του 1,8%.

Πάγια η θέση του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρέος, ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ επαναβεβαίωσε την πάγια θέση του Ταμείου ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους και ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Τόνισε αναμεταξύ, ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες και να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς, καθώς όλα τα μεγέθη και οι στρατηγικές που θα υιοθετηθούν θα βασιστούν στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους και στα δεδομένα που θα δώσει στην πορεία η ελληνική οικονομία.

Στο 21.9% για δύο χρόνια η ανεργία 

Η ανεργία εν τω μεταξύ αναμένεται να παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αυτή τη διετία, παρά την πτωτική τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ποσοστό των ανθρώπων χωρίς δουλειά αναμένεται να διαμορφωθεί στο 21,9% φέτος, χειρότερα από το 21,3% που προέβλεπε η ειδική έκθεση για την Ελλάδα που εκδόθηκε το Φεβρουάριο.

Οι υπολογισμοί για επιβράδυνση της ανάκαμψης συνδέονται με επικείμενες διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να πετυχαίνει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος. Συνάδουν με την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι υπερβολικά υψηλό σε σχέση με τις δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.

Η έκθεση έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση των επίσημων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2016 από τη Eurostat.

Ελληνικές κυβερνητικές προσδοκίες

Πάντως, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θα πιστοποιήσει πρωτογενές πλεόνασμα που θα υπερβαίνει το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον έξι φορές πάνω από τον μνημονιακό στόχο.