Ψαλίδι στις συντάξεις χηρείας

Με την προσωρινή σύνταξη των 345 ευρώ εξακολουθούν να διαβιώνουν χιλιάδες χήρες και χήροι, καθώς δεν έχει ακόμα απονεμηθεί ούτε μια οριστική σύνταξη χηρείας με το νόμο Κατρούγκαλου. Επιπλέον, οι συντάξεις για τους θανάτους από 13/5/2016 και μετά, θα είναι μειωμένες: Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 50% της σύνταξης του θανόντα αντί του 70% που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Για τις παλιές συντάξεις χηρείας, ο δικαιούχος θα εξακολουθεί να λαμβάνει το 70% του νέου ποσού.

Οι σημαντικότερες αλλαγές του ν.Κατρούγκαλου που φέρνουν σε δυσμενέστερη θέση τους νέους δικαιούχους σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είναι οι εξής:

Με το νόμο Κατρούγκαλου, θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου. Πιο αναλυτικά:


Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.

Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55 χορηγείται σύνταξη για μία τριετία. Μετά τη λήξη της, η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται.
Εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 δια βίου.

Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Αν προλάβει να συμπληρώσει τα 55 πριν τα παιδιά ενηλικιωθούν ή πριν τελειώσουν τις σπουδές τους, τότε θα χάσει προσωρινά τη σύνταξη όταν τα παιδιά γίνουν 18 ή 24, αλλά θα την ξαναπάρει δια βίου στα 67. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα παιδιά είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε εργασία ή ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για κάθε εργασία με ποσοστό 67% και άνω.

Επίσης:

-Ο θανών ασφαλισμένος πρέπει κατά τον χρόνο θανάτου να έχει συμπληρώσει τις χρονικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, πλήρους ή μειωμένης. Εδώ υπάρχει δυσμενής αλλαγή για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (πριν από το 1993), για τους οποίους διπλασιάζονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης εντός της τελευταίας 5ετίας.

-Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και συναρτάται πλέον με τη διάρκεια του έγγαμου βίου και τη διαφορά της ηλικίας του θανόντος με τον επιζώντα σύζυγο.