Μαχαίρι σε 900 χιλιάδες συντάξεις - Κίνδυνος για τις επικουρικές

Περίπου 900.000 κύριες συντάξεις θα υποστούν περικοπές, ενώ δεν αποκλείεται το ψαλίδι να επηρεάσει τις επικουρικές συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προσωπική διαφορά να κόβεται με τέτοιο τρόπο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 25%. Μέχρι τώρα οι επανυπολογισμοί των συντάξεων δείχνουν ότι οι προσωπικές διαφορές , αν δεν τεθεί “ταβάνι προστασίας” φτάνουν ακόμα και το 40%.

Το ΔΝΤ σε αντίθεση με τους ευρωπαίους εταίρους δεν έχει δεχτεί το πλαφόν του 25%. «Αυτό που διαπραγματευόμαστε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε είναι να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας της σύνταξης, δηλαδή ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες μεταβολές» τόνισε χθες σε συνέντευξή της, η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η μείωση των συντάξεων αφορά το 30% των συνταξιούχων. Όπως ανέφερε, στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές ενώ δεν πρόκειται να θιγούν οι μέσες συντάξεις του ΙΚΑ.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, εφόσον ο στόχος για εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις.