Ντάισελμπλουμ: Αγώνας για συμφωνία μέσα στον Μάιο - Το 2019 οι περικοπές στις συντάξεις

Σε σημαντικές διευκρινήσεις προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Πέμπτη σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμά της Ελλάδας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι όποιες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστούν το 2019 και στο αφορολόγητο το 2020 – εφόσον όμως επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι -.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων από το 2018 – εάν υπάρξει ανάγκη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα θα επιτευχθεί “πολύ σύντομα”.

“Ευελπιστώ ότι θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω την συμφωνία πριν τα τέλη Μαΐου” δήλωσε ακολούθως ο Ολλανδός πολιτικός.

“Ελπίζω η Ελλάδα σύντομα να συναντήσει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης στον δρόμο της ανάκαμψης” τόνισε.

“Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε, στο μέλλον, να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο” πρόσθεσε, απηχόντας και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο μυαλό, μου ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ESM θα έπρεπε να είναι επικεφαλής στο σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των μελλοντικών προγραμμάτων.

Επίσης, ο ΕSM θα μπορούσε στο μέλλον να έχει μια ευρύτερη προληπτική εντολή όπως σήμερα το ΔΝΤ, αναπτύσσοντας τις δικές του Εκθέσεις για τα κράτη – μέλη για τη διασφάλιση αντικειμενικής μακροοικονομικής ανάλυσης.

“Ένας τρόπος να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της ζώνης του ευρώ είναι να μετατρέψουμε τον ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο” ανέλυσε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε στην Ευρωβούλη ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει δημοσιονομικό πλεόνασμα εννέα φορές μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε ορίσει.

Επιπλέον, η εμφάνιση του κ. Ντάισελμπλούμ είχε έντονα απολογητικό χαρακτήρα, τόσο για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα FAZ για τα “ποτά και τις γυναίκες” , όσο και από την άρνησή του να συμμετάσχει στην  στη συζήτηση για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις 4 Απριλίου στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν καθώς ποτέ του δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν, ενώ αναφορικά με την απουσία του από την Ολομέλεια του Σώματος πριν από περίπου 20 ημέρες, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να παραστεί για λόγους που είχαν να κάνουν με υποχρεώσεις του στην Ολλανδία.