Σόιμπλε: Οι Βρετανοί θα πληρώσουν ακριβά την έξοδο τους από την ΕΕ

Μετά τις τελευταίες προειδοποιήσεις της Μέρκελ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμηνύει ότι οι Βρετανοί πρέπει να καταλάβουν ότι μετά το Brexit δεν θα έχουν κανένα πλεονέκτημα έναντι των χωρών-μελών της ΕΕ, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Τίποτα δεν είναι δωρεάν» και «οι Βρετανοί πρέπει να το ξέρουν» ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη στα έντυπα του ομίλου Funke χρησιμοποιώντας τη γνωστή αγγλική έκφραση στα αγγλικά «there is no free lunch».

Πάντως, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι «δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε τη Βρετανία. Αλλά επίσης δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Βρετανία δεν πρέπει να έχει πλεονεκτήματα μετά την έξοδό της που δεν έχουν άλλες χώρες».

Την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην τρέφουν αυταπάτες πως θα συνεχίσουν να απολαύουν δικαιώματα που εγγυάται η Ε.Ε. μετά το Brexit και επέμεινε ότι οι 27 θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μελλοντικές τους σχέσεις με το Λονδίνο μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για όλες τις λεπτομέρειες.

Απαντώντας η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι δήλωσε πως η τοποθέτηση αυτή της Μέρκελ υπογραμμίζει το πόσο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.