Και τώρα ο λογαριασμός: "Ψαλίδι" σε συντάξεις-αφορολόγητο - Τι προβλέπεται για τα εργασιακά

Οι συνταξιούχοι και οι χαμηλοεισοδηματίες  φαίνεται πως θα είναι και πάλι ανάμεσα σε αυτούς που θα πληρώσουν ακριβότερα τον λογαριασμό που φέρνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές. 840.000 κύριες συντάξεις θα υποστούν μεσοσταθμική μείωση 9% ενώ για να μοιραστεί το βάρος των περικοπών, το «μαχαίρι» θα αγγίξει και τις επικουρικές συντάξεις με ανώτατο όριο περικοπών γι’ αυτές το 18%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις από 45 έως 300 ευρώ ενώ σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, των συντάξεων χηρεία και των αναπηρικών συντάξεων. Συνεπώς αν δεν αλλάξει κάτι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ. Δραματικές μειώσεις θα υποστούν οι υψηλές συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων, ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα χαμηλά εισοδήματα που ούτως ή άλλως πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα, επιβεβαιώνεται η ήδη γνωστή μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ.

Εργασιακά

Όσον αφορά τα εργασιακά, δεν αλλάζει και παραμένει στο 5% το όριο των ομαδικών απολύσεων το μήνα, ωστόσο ο έλεγχος της διαδικασίας “φεύγει” πλέον από τα χέρια του αρμόδιου υπουργού και περνά στο αρμόδιο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Ο εργοδότης υποχρεούται να κάνει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τουλάχιστον 30 ημέρες. Στη συνέχεια οφείλει να καταθέσει στον ΟΑΕΔ τη λίστα με τους απολυμένους και να υιοθετήσει ένα «κοινωνικό σχέδιο» μέσω του οποίου θα εφαρμοστούν ορισμένα κοινωνικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση ή επαναπρόσληψη ορισμένων εκ των απολυθέντων.

Επίσης, δεν προβλέπεται θέσπιση του λοκ άουτ όπως ήταν η απαίτηση των δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι lock out ή ανταπεργία είναι η δυνατότητα που έχει ο εργοδότης κατά τη διάρκεια απεργιών να προχωρά σε απομάκρυνση ή αντικατάσταση του προσωπικού, ή ακόμα και να βάζει ο ίδιος «λουκέτο» στην επιχείρησή του.

Καταστήματα: Ανοικτά 30 φορές τον χρόνο

Προβλέπεται επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικά μέρη. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, «υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον».

Η επέκταση του ωραρίου αφορά στις εξής περιοχές:

Στον δήμο Αθηναίων,
Στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο,
Σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά
Στον δήμο Θεσσαλονίκης
Στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Σε ερώττηση δημοσιογράφου αν συμφωνεί η κυβέρνηση με το μέτρο, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε: «Φυσικά διαφωνούσαμε αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό».

Πώληση για ΔΕΗ – Αξιολόγηση για Δημόσιο

Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα. Επιβάλλεται μάλιστα και ανώτατο πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Για τη ΔΕΗ προβλέπεται:

  • Πώληση του 30% έως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
  • Παράλληλα, το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου θα πωληθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Και τα αντίμετρα

Στα αντίμετρα της συμφωνίας προβλέπονται τα εξής:

επιδότηση ενοικίου

Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
-Επέκταση των σχολικών γευμάτων, προκειμένου να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.
-Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
– Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια. Μηδενική συμμετοχή για όσους έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα μείωση 50% για εισοδήματα από 701-1200 ευρώ το μήνα
-Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο (250 εκατ. ευρώ ) θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

-Μείωση φορολογικού συντελεστή από 22% στο 20% για τα χαμηλότερα εισοδήματα από το 2019

– Μείωση φορολογικού συντελεστή από 29% σε 26% για τις επιχειρήσεις από το 2019

εισφορά αλληλεγγύης

Τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν εφόσον επιτυγχάνεται ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%.

Τσακαλώτος: Υπήρξαν αμοιβαίοι συμβιβασμοί

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει- είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη πλευρά ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Από αύριο, επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κατά τις διαπραγματεύσεις υπήρξαν αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πρόσθεσε: «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι». Όπως ανέφερε, «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά», προσθέτοντας πως «είναι άλλα που μας στεναχωρούν περισσότερο», αναφερόμενος στους συμβιβασμούς.

Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».

Το ζήτημα θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, διευκρίνισε, «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ)», διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ», κατέληξε ο υπουργός.

Θεσμοί: Επετεύχθη προκαταρκτική  συμφωνία – Ακολουθούν συζητήσεις για το χρέος

Χαμόγελα σκόρπισε στις Βρυξέλλες η είδηση της συμφωνίας ενώ την ικανοποίησή τους για την επίτευξή της εξέφρασαν σε κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης των θεσμών έχει ως εξής: «Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέτυχαν μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στο πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη της Ελλάδας και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν άμεσα αυτό το πακέτο πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».