"Ψυχρολουσία" από ESM: Μέτρα για το χρέος μετά το πρόγραμμα και αν...

Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω θέμα της ελάφρυνσης του χρέους από τους δανειστές καθώς μετά τη χθεσινή κοινή δήλωσή τους ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ESM  Βόλφγκανγκ Πρόισλ διευκρίνισε ότι “μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες”.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Πρόισλ διέψευσε με αυτή την δήλωση χθεσινό δημοσίευμα της FAZ με τίτλο ‘Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια’, που υποστήριζε ότι βάσει της ανακοίνωσης του Μηχανισμού η συμφωνία ανοίγει δρόμο για ελαφρύνσεις χρέους. Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι η λύση του κουρέματος δεν υπάρχει στο τραπέζι.

Προηγουμένως το σχετικό άρθρο της FAZ αναφερόταν στο διαφιλονικούμενο ζήτημα πιθανών ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους που εξακολουθεί να διχάζει το ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης.

O B. Πρόισλ διαψεύδει ξεκάθαρα το δημοσίευμα της FAZ λέγοντας: «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: ‘Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα’».

«Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα”, ξεκαθαρίζει. “Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον EMΣ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις (‘κούρεμα χρέους’)», καταλήγει.