Αυτό είναι το συμπληρωματικό μνημόνιο που συμφώνησαν Αθήνα - θεσμοί

Παραμένουν οι δεσμεύσεις για εμπροσθοβαρή εφαρμογή (από το 2019) των περικοπών στο αφορολόγητο στο κείμενο του μνημονίου (SMoU) με ημερομηνία 2 Μαΐου το οποίο διέρρευσε σήμερα στην Ηandelsblatt.

Επίσης, παραμένουν οι “αστερίσκοι” για τα πρωτογενή πλεονάσματα (έως το 2021 ή το 2022 αναφέρεται εναλλακτικά), αλλά και για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Στο κείμενο του μνημονίου που έχει την ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική συμφωνία στην Αθήνα μετά τον μαραθώνιο ολονύχτιων διαπραγματεύσεων γίνεται σαφές ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει τον πρώτο ρόλο στην υπεραξιολόγηση του 2018 που θα κρίνει τα μέτρα.

Επίσης παρουσιάζεται το πακέτο των 550 εκατ. ευρώ του 2018 που θα προέλθει κυρίως από περικοπή προνοιακών επιδομάτων, από φορολόγηση καταλυμάτων τύπου Airbnb, αλλά και από ειδικά μισθολόγια. Επίσης καταγράφεται και παράθυρο παροχών το 2018.

Πιο νωρίς τα μέτρα

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο SMoU ότι μπορεί οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος (δηλαδή η μείωση του αφορολογήτου ορίου) να εφαρμοστούν από το 2019 αντί για το 2020) αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής επικαιροποίησης του προγράμματος θεωρήσουν ότι με βάση την αποτίμησή τους για το επόμενο χρόνο μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουν στο συμφωνημένο στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Αναφέρουν μάλιστα ότι ο στόχος αυτός πρέπει να γίνει εφικτός χωρίς μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

Στο μνημόνιο αναφέρεται επίσης οτι το επεκτατικό πακέτο μέτρων (δηλαδή τα αντίμετρα όπως είναι γνωστά) θα εφαρμοστούν με αρχή το 2019 υπό τον όρο (αιρεσιμότητα) μιας αποτίμησης και συμφωνίας με όλους τους θεσμούς και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές κατά την τελική επικαιροποίηση του προγράμματος. Γίνεται αναφορά σε μία διαφανή διαδικασία και σε ένα ποσό αντίμετρων το οποίο θα εφαρμοστεί σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των Θεσμών για την υπεραπόδοση σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι αστερίσκοι

Στο μνημόνιο που παρουσιάζει η εφημερίδα υπάρχουν και αρκετοί αστερίσκοι για πράγματα που δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει με τους θεσμούς. Στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ καταγράφεται ως έτος διατήρησης το 2021 αλλά και το 2022.

Επίσης παραμένει ως θέμα υπό συζήτηση το ενδεχόμενο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί την τριετία 2019-2021 (αντί για το 2019) αλλά και η φορολογική μεταρρύθμιση το 2020 – 2021.

Υπάρχει πάντως και παράγραφος η οποία ορίζει ότι αν το 2018 φανεί τελικά ότι υπάρχει μόνιμη υπεραπόδοση τότε η κυβέρνηση μπορεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να εξετάσει την χρήση του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει δημιουργηθεί για να ενισχύσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΚΕΑ) ή εναλλακτικά (ή παράλληλα) να μειώσει τα φορολογικά βάρη.

Το πακέτο των 550 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018

Κλειδώνει πάντως στο ίδιο κείμενο και το πακέτο απόδοσης 0,3% του ΑΕΠ ή 550 εκατομμύρια ευρώ περίπου για το 2018 (535 εκατ. ευρώ αναμένονται για το 2018)

Το πακέτο, το οποίο έχει παρουσιάσει και το Capital.gr, προέρχεται μέσα από την ανασκόπηση των προνοιακών επιδομάτων (259 εκατ ευρώ), την ενίσχυση της οροφής του μηχανισμού clawback στον ΕΟΠΥΥ (125 εκατ ευρώ το 2017 και 188 εκατ ευρώ το 2018), την φορολόγηση των τουριστικών καταλυμάτων τύπου Airbnb (48 εκατ ευρώ το 2018) και παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα (με όφελος στα 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018).

Προβλέπεται επίσης και παρέμβαση στο τομέα της άμυνας (αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018) σε σχέση επιδόματα που λαμβάνουν οι ένοπλες δυνάμεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΔΩ