Νέο Μνημόνιο: Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες «θυσία» για τα 5 δις!

Σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και η 2η αξιολόγηση, που φέρει νέες θυσίες του ελληνικού λαού ύψους 5 δισ. ως το 2021! Σε ονομαστική ψηφοφορία θα τεθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Και τα νέα μέτρα λιτότητας που συνεπάγεται, τους θίγουν όλους:

Συνταξιούχοι: Καταργείται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις από 1/1/2019. Οι παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους και χάνουν άμεσα έως και 18% απ’ τη σύνταξής τους.

Όσοι δε συναξιοδοτήθηκαν το 2015-2016 σε σύνταξη με ποσά 100-200 ευρώ, λόγω 3ου Μνημονίου, θα φτάσουν την νέα κατώτατη σύνταξη των 392 ευρώ (ή όποια θα ισχύει τότε) το 2023. Κι ακόμη αναβάλλονται για τρία χρόνια και οι ετήσιες αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Μισθοσυντήρητοι και αγρότες: Μειώνεται από 1/1/2020 κατά 650 ευρώ η έκπτωση που δικαιούνται από τον ετήσιο φόρο εισοδήματος.

Νοικοκυριά: Αναδρομικά καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες, από 1/1/2017, και από 1/1/2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στον μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Ενώ, μείωση έρχεται και στο κονδύλι για επίδομα πετρελαίου.

Αυταπασχολούμενοι: Αυξάνονται από 1.1.2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ

Άποροι-άνεργοι: Καταργούνται παροχές όπως τα επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ κλπ

Δανειολήπτες: Επιταχύνονται οι κατασχέσεις και καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τα funds μπορούν να διαχειρίζονται ακίνητα των οφειλετών

Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Διευκόλυνση κι επιτάχυνση των ομαδικών απολύσεων.

Δικαστικοί: Ξεχνούν την ειδική φοροαπαλλαγή που είχαν.

-Ειδικά μισθολόγια: Έρχονται ανατροπές στα κλιμάκια και παγώνουν οι ωριμάνσεις.