ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,5% στο Α' τρίμηνο του 2017 για την ελληνική οικονομία

Σε τροχιά ύφεσης συνέχισε η Ελληνική οικονομία, και το Α΄ τρίμηνο του 2017, γεγονός που προφανώς οφείλεται στην καθυστέρηση στο κλείσιμο της Β΄ αξιολόγησης και την αβεβαιότητα που επέφερε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 0,5% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2016 ενώ υπήρξε και μείωση 0,1% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2016 που και αυτό ήταν υφεσιακό.

Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά, αφού στις 2 Ιουνίου θα έχουμε νέα εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ με επιπρόσθετα στοιχεία (όπως ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου).

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά την αναθεώρηση – προς το χειρότερο – της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόβλεψη της φετινής ανάπτυξης. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή ως τμήμα του πολυνομοσχεδίου ο πήχης για φέτος περιορίστηκε στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι 2,7% που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο και από την (επίσης μειωμένη) εκτίμηση της Κομισιόν η οποία στις εαρινές προβλέψεις μιλούσε για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ φέτος.

Με στοιχεία από: ΑΠΕ – ΜΠΕ