ΥΠΟΙΚ για πρόταση ESM: “Ανοησία ή πολιτική σκοπιμότητα οι διαστρεβλώσεις”

Για διαστρεβλώσεις κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την πρόταση του ESM για το χρέος που δημοσιεύτηκε απ’ το Bloomberg κι είχε αναφορά σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με πρόταση του ESM για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Μερίδα των ΜΜΕ έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM που είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο. Πόσα ακόμη, άραγε, θα επινοήσουν;», ανέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ.

«Τους θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο», συνέχισαν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Και το σχόλιό τους καταλήγει: «Αναρωτιόμαστε αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους διάφορους “ειδήμονες” για όσα δεν μπορούν να μιλούν, καλύτερα για αυτά να σωπαίνουν».

Σύμφωνα με το Reuters, στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται πως «μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων θα πρέπει να συνοδεύεται από μία de facto νέα δανειακή σύμβαση το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως ο «εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων μέχρι το 2048 θα είναι περίπου 118-123 δισεκατομμύρια ευρώ».