Ισπανία, Ιταλία και Σλοβακία απειλούν να μπλοκάρουν τη δόση - ΕΚΤ: Ξεχάστε και το QE

Αμέσως μετά τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup άρχισαν τα παρατράγουδα. Τρεις χώρες, Ισπανία, Ιταλία και Σλοβακία απειλούν να μπλοκάρουν τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και την ίδια ώρα, στέλεχος της ΕΚΤ διαμηνύει στην ελληνική πλευρά, να ξεχάσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αναλυτικότερα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, σύμφωνα με το Reuter είπε πως η χώρα του, η Ιταλία και η Σλοβακία ζήτησαν από το Eurogroup να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να δώσει ασυλία σε τρεις αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται. Σημειώνονται πως οι τρεις που διώκονται στην Ελλάδα είναι από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία.

«Υπάρχουν τρεις ειδικοί που διώκονται. Αν δεν απαλλαχθούν αμέσως, δεν θα υπάρξει εκταμίευση» είπε ο ντε Γκίντος στους δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

“Η κυβέρνηση ψάχνει την κατάλληλη λύση για το πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερο γιατί είναι δικαστικό”, απαντάει ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργούν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης πάντως πυρπολείται και με ρεπορτάζ του Reuters στο οποίο πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με γνώση του θέματος, δήλωσε: «Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup είναι ένα πολύ θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το χρέος για να περιληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων». «Χρειαζόμαστε περισσότερη εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος», πρόσθεσε.