Bundestag: Αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για την Ελλάδα

Για την επόμενη εβδομάδα -αντί για την Τετάρτη όπως ήταν προγραμματισμένο- αναβάλλεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag, με αντικείμενο τη συμφωνία του Eurogroup και την έγκριση της εκταμίευσης 8,5 δισ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η αναβολή ζητήθηκε από το SPD.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μερίδα των βουλευτών του συγκυβερνώντος SPD, έχει αξιώσει τη διεξαγωγή πλήρους συζήτησης στην Ολομέλεια της Bundestag, προτού εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται πως εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, με τους Σοσιαλδημοκράτες να επιδιώκουν την άσκηση κριτικής στην Καγκελάριο Μέρκελ για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του SPD Γιοχάνες Καρς, είναι σαφώς ανησυχητικό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν εμπλέκεται στο πρόγραμμα, παρά τις δεσμεύσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το δ.σ. του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει εντός του Ιουλίου τη συμμετοχή «επί της αρχής» του Ταμείου στο πρόγραμμα, χωρίς την εκταμίευση χρημάτων αν δεν υπάρξει περισσότερη σαφήνεια από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, ανώτατο στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU ανέφερε ότι η συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα δεν απαιτεί την πλήρη έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Το ελληνικό ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί αποκλειστικά από την αρμόδια επιτροπή, καθώς δεν κρίνεται αναγκαία η σύγκληση της Ολομέλειας» εξήγησε ο Γερμανός βουλευτής.