Ανασφάλιστα ΙΧ: Kατακλυσμός από λάθος ειδοποιητήρια - 450.000 πρέπει να ακυρωθούν

Στον απίστευτο αριθμό των 450.000 φτάνουν τα λάθος ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών μέσω Taxisnet, προκαλώντας “εγκεφαλικό” σε ιδιοκτήτες οχημάτων!

Τι έφταιξε; Προβλήματα στις βάσεις δεδομένων…

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινή πολύωρη σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργείων – Οικονομικών, Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη – αποφάσισαν να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με επανέλεγχο και διορθώσεις στα λάθη.

Συνολικά εστάλησαν 1,151 εκατ. ειδοποιητήρια εκ των οποίων 450.000 είναι λάθος και πρέπει να ακυρωθούν. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα θα χρειαστεί να εκδοθούν νέα, ώστε παραβάτες που έμειναν δεν εντοπίστηκαν ή δεν ενημερώθηκαν, να ενημερωθούν άμεσα, αφού οι παραβάσεις τους χρεώθηκαν σε άλλους που δεν φέρουν ευθύνη (πχ σε προκατόχους οχήματος που μεταβιβάστηκε).

Το σίγουρο είναι ότι η διευθέτηση του προβλήματος θέλει πολύ χρόνο, με αμφίβολα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να ταλαιπωρηθούν αν ανήκουν στην κατηγορία που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματα τους ή τα έχουν πουλήσει ή τους τα έχουν κλέψει ή τα έχουν αποσύρει, αφού θα αναγκαστούν να στηθούν επί ώρες σε ουρές, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν φταίνε αυτοί αλλά… το σύστημα.

Ταλαιπωρία περιμένει και όσους έτυχε την ημερομηνία της διασταύρωσης, 6 Ιουνίου, να μην έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα του οχήματός τους, επειδή έληξε μια-δυο μέρες πριν η ασφάλεια που είχαν και αναζητούσαν προσφορά για νέα ασφάλιση. Ειδικά μάλιστα εάν βρήκαν και έκαναν νέα ασφάλιση στο διάστημα 7-12 Ιουνίου, πλήρωσαν ασφάλιστρα χωρίς να έχουν πληρώσει και το παράβολο που εκδόθηκε για αυτούς στη συνέχεια.

Λιγότερη ταλαιπωρία περιμένει όσους μπορέσουν να αποδείξουν ότι έχουν ακινητοποιημένα τα οχήματα τους, αφού για να γλιτώσουν το παράβολο των 250 ευρώ, τα πρόστιμα και την υποχρεωτική ασφάλιση, θα πρέπει απλά να παραδώσουν πινακίδες.

Στη χθεσινή σύσκεψη, για τους κατόχους ανασφάλιστων δικύκλων, επικράτησε η εισήγηση για μείωση του παραβόλου στα 100 ευρώ, από τα 250 ευρώ που ισχύει.

Για τα υπόλοιπα οχήματα, αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας. Δύο είναι οι προτάσεις που εξετάζονται:

-Να δοθεί περίοδος χάριτος, δηλαδή της ασφάλισης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, χωρίς την πληρωμή του παράβολου.

– Να δοθεί παράταση χρόνου και αντί του ισχύοντος 8ήμερου, να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής του παράβολου και ασφάλισης του οχήματος, εντός δύο μηνών.

Μείζονος σημασίας θα έχει κι η απόφαση που θα ληφθεί στη σημερινή σύσκεψη, για το αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην είσπραξη των 250 εκατ. ευρώ από ηλεκτρονικά παράβολα που αναρτήθηκαν στο Taxisnet.