ΔΝΤ: Πρώτα η Επιστολή Προθέσεων με υπογραφή Τσίπρα, μετά η δόση των 2 δισ. δολαρίων

Το θρίλερ με το αν θα καταβληθεί τελικά στην Ελλάδα η δόση των 2 δισ. δολαρίων αύριο Παρασκευή, κορυφώνεται.

Μάλιστα την Τετάρτη το ESM τόνιζε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης αφού δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε «100% σίγουρος» ότι η δόση θα εγκριθεί κανονικά.

Στα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ εκτός από το θέμα του Νομικού Συμβουλίου, είναι κι οι εκκρεμότητες που αφορούν σε τεχνικά ζητήματα και ειδικότερα το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των μηχανικών, το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τιις Κυριακές.

Έτσι φτάσαμε 1 μέρα πριν την καθορισμένη της εκταμίευσης, να μην έχει σταλεί ακόμη στο ΔΝΤ η Επιστολή Προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης “Letter of Intent”. Η επιστολή πρέπει να φέρει τις υπογραφές Τσίπρα, Τσακαλώτου και Στουρνάρα, και θεωρείται αναγκαία προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνειο της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι στο ΔΝΤ υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το αν τα μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και μετά, να έχουν καταπέσει με προσφυγές στα δικαστήρια και να μην εφαρμοστούν ποτέ.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, και λυθούν οι εκκρεμότητες, αύριο Παρασκευή θα γίνει η αναβληθείσα από χθες τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM ( των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης) ώστε να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.