ESM: Σήμερα η έγκριση για την εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Η κρίσιμη ημέρα για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. προς την Ελλάδα έφτασε. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν με το ΔΣ του ESM, μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφασίσουν και να εγκρίνουν την εκταμίευση της 3ης δόσης του ελληνικού προγράμματος.

Τα μηνύματα είναι θετικά κι όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές. Κι αν όλα πάνε καλά, τα χρήματα θα εμφανιστούν στο ελληνικό ταμείο το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι έχει κλείσει και το ζήτημα των διώξεων στις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΣΑΤ για το οποίο οι δανειστές ασκούσαν έντονες πιέσεις.

Αυτό που εκκρεμεί όμως είναι η Επιστολή Προθέσεων με τις υπογραφές της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει με νέο δάνειο ύψους 2 δισ. δολάρια προς την Ελλάδα.

Απ’ το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι η επιστολή θα σταλεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως απ’ το ποσό που θα εκταμιευθεί, από τα 8,5 δισ. τα 6,9 δισ. θα πάνε για την εξυπηρέτηση του χρέους που πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, ενώ τα 1,6 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα κεφάλαια θα καταβληθούν σε υποδόσεις.

Με έγγραφο που δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, ο ESM διευκρινίζει ότι η πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 31 Ιουλίου 2017.