Bloomberg: "Οι δυσκολίες παραμένουν -Μεταρρυθμίσεις εκκρεμούν"

Σε εκτενές δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg προσγειώνει την ελληνική κυβέρνηση στη σκληρή πραγματικότητα, αναφέροντας ότι ναι μεν επήλθε συμφωνία με τους πιστωτές για τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, ναι μεν η χώρα βγήκε στις αγορές, ωστόσο, όπως αναφέρει οι δυσκολίες παραμένουν και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Το αμερικανικό πρακτορείο τονίζει στο άρθρο του ότι παρά τη δημοσιονομική πρόοδο η χώρα έχει κάνει λίγα προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η λιτότητα έχει αφήσει τα σημάδια της παντού στην Ελλάδα από τη μείωση του εισοδήματος και την αύξηση της φτώχειας, αναφέρει το άρθρο, ωστόσο η χώρα έχει χαμηλές επιδόσεις ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει σε 140 μεταρρυθμίσεις και επιπλέον 100 πρόσθετες δράσεις, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 26,9 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018, που όμως σχολιάζει: «Οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα απειλούν να καταστήσουν εκρηκτική την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της οικονομικής κρίσης είναι δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις».

Στο δημοσίευμα ο Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σχολιάζει ότι: «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού».

Κι ακόμη το άρθρο του πρακτορείου κάνει ειδική μνεία στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, επικαλούμενο ως παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού, αλλά και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.