Ανάπτυξη σε slow motion – Έφτασε μόλις στο 0,8% στο Β' τρίμηνο του έτους

Προσγείωση στη δυσάρεστη πραγματικότητα προκαλούν τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αφού βάσει αυτών, η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σημείωσε το β’ τρίμηνο του 2017, επιτάχυνση μόλις κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα σε εποχικό επίπεδο στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση.

Μάλιστα στο α’ τρίμηνο του 2017, η ετήσια ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,4% και η τριμηνιαία -επίσης- στο 0,5%.

Προφανώς η πολύμηνη καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχε τελικά κόστος για την πορεία του ΑΕΠ στο Α’ εξάμηνο και πλέον για να επιτευχθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης που εκτιμά η κυβέρνηση, οι επιδόσεις των επόμενων δύο τριμήνων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Απ’ την Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμάται ότι το 2107 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 1,7% ενώ ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο εργοστάσιο Παπαστράτος πριν λίγες μέρες, ακόμη πιο αισιόδοξος, έκανε λόγο για ανάπτυξη 2%.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία όμως δείχνουν ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος για την επίτευξη ακόμη και του- κατά πολύ μικρότερου από τις αρχικές προσδοκίες-στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Και να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα έχουμε το EuroWorking Group, όπου θα εξεταστεί η πρόοδος των προαπαιτούμενων και θα σημάνει ο αγώνας για την τρίτη αξιολόγηση.