Μάχη σήμερα στο EuroWorking Group για τα 800 εκ. ευρώ & τις μεγάλες καθυστερήσεις της Αθήνας

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το Euroworking Group όπου και θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, θα πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από την πλευρά της Αθήνας ώστε να κλειδώσουν την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Ποια ζητήματα καίνε την Αθήνα; Η μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την αγορά και το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων είναι τα πιο καυτά.

Οι δανειστές θα ζητήσουν απαντήσεις και για τις δυσκολίες στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και την περικοπή της σπατάλης στα Υπουργεία κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, τα κοινωνικά επιδόματα (τέκνων κ.ά.) από 1.1.2018.

Ακόμη πρόβλημα υπάρχει και με τις ενστάσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και δεν αποκλείεται οι θεσμοί να ζητήσουν ακόμα και την καθυστέρηση της ψήφισής του.

Παράλληλα πονοκέφαλος στην ελληνική αποστολή είναι και η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ λόγω της δίωξής του.
Και αν οι θεσμοί δεν καλυφθούν σήμερα απ’ τις απαντήσεις που θα λάβουν, τότε τα τεχνικά κλιμάκια που θα επισκεφθούν την Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου θα επανεξετάσουν τις παραπάνω εκκρεμότητες και το θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, θα μεταφερθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου όταν και ολοκληρώνεται τη Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ.