Eurogroup: Πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε πολλά θέματα - Χρειάζεται έντονη δουλειά

Μετά από περίπου δύο ώρες συνεδρίασης του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «δεν ήταν έντονη η συζήτηση».

Εξήγησε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρέλαβαν την αναφορά από τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση αφού: «Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους». Πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων».

Για την υπόθεση δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε: «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» αλλά «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας (reputational damage) και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μπορεί να βλάψουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών».

Στην ίδια γραμμή κι ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι δεν ζητάνε σε καμία περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει αλλά να προστατευθεί η ανεξαρτησία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ και περιέγραψε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένα «αίτημα που τίθεται διεθνώς».

Για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί είπε: “Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα” και σημείωσε ότι «Το ΔΝΤ έχει λάβει απόφαση επί της αρχής να στηρίξει το πρόγραμμα. Τώρα πρέπει να δούμε ότι η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη. Η τρίτη αξιολόγηση θα αφιερωθεί κυρίως στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί». Τόνισε ωστόσο ότι θα χρειαστεί έντονη δουλειά από την Ελλάδα.
Σχετικά μα την αξιολόγηση ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε: “Ελπίζω ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος και θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα της επιστροφής στην Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας”.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, είπε ότι: «Θέλουμε κανονικές και μικρές σε διάρκεια αξιολογήσεις που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου».