Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα - Ποιοι γλυτώνουν με ελαφρύνσεις

Σε ιστορία δίχως τέλος εξελίσσεται η ιστορία με τον νέο υπολογισμό στα τέλη κυκλοφορίας που επιθυμεί εδώ και καιρό να κάνει η κυβέρνηση.

Κι αφού στόχος ήταν και παραμένει, τα νέα τέλη να εκδοθούν στα μέσα Οκτώβρη για να πληρωθούν στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει κι απ’ ό,τι φαίνεται τελικά δεν θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές.

Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει ανησυχία για το αν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν έστω και τα 1,1 δισ. που εισπράχθηκαν πέρυσι.

Με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά η κυβέρνηση σκέφτεται έστω κάποιες μικροαλλαγές που θα επιφέρουν μικρές επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους Ι.Χ. οι οποίες όμως θα αντισταθμιστούν με αντίστοιχες ελαφρύνσεις για αντίστοιχο αριθμό κατόχων Ι.Χ.

Παράλληλα σκέπτονται εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας κυρίως σε οχήματα άνω των 2.000 κυβικών που κυκλοφόρησαν έως το 2005, ώστε οι ιδιοκτήτες να πάρουν πίσω τις πινακίδες, καταβάλλοντας βέβαια τα ανάλογα τέλη.

Με τις νέες ρυθμίσεις “ριγμένοι” θα είναι όσοι έχουν οχήματα νεότερης ηλικίας και χαμηλότερου κυβισμού, ενώ ένα μέρος της απώλειας εσόδων εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από άρσεις ακινησίας ΙΧ που σήμερα δεν πληρώνουν τέλη.

Φαίνεται ακόμη ότι απομακρύνεται το σενάριο για αύξηση των κλιμακίων υπολογισμού των τελών, με βάση τα κυβικά, που εξεταζόταν, προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές χρεώσεων για αυτοκίνητα παραπλήσιου κυβισμοί. Απομακρύνεται ακόμη και το σενάριο για το κριτήριο της εμπορικής αξίας του οχήματος για τον υπολογισμό των τελών.

Ενδεχομένως όμως να προστεθούν κλιμάκια ευρώ ανά ρύπο για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010.