Οι εκκρεμότητες που "καίνε" την κυβέρνηση για το αποψινό EuroWorking Group

Ακόμη μία δύσκολη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αναμένεται να είναι η αποψινή στις Βρυξέλλες, για το οικονομικό επιτελείο της χώρας.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να δήλωνε ικανοποιημένος την Τετάρτη για τους επαίνους που έλαβε κατά την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, κι ακόμη πιο αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, όμως τα αγκάθια παραμένουν πολλά.

Έτσι απόψε στις Βρυξέλλες θα τεθούν και πάλι επί τάπητος η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, οι συντάξεις, οι τράπεζες και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, και άλλα ζητήματα τα οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Αναλυτικότερα, οι βασικές εκκρεμότητες είναι:
-Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες (έκδοση συντάξεων, προμηθευτές νοσοκομείων κλπ.). Εκκρεμότητες που ωστόσο αποτελούν βασική προϋπόθεση για την έγκριση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί αν δεν εκταμιευθεί το ποσό ως τις 31 Οκτωβρίου, τότε χάνεται και επιστρέφει στον ESM.
-Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, αλλά τελικά πάει μάλλον για Νοέμβρη. Ακόμη μείζον θέμα είναι και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για τα κόκκινα δάνεια.
-Η αύξηση των συμβασιούχων σε 52.000 ενώ το προβλεπόμενο όριο είναι 47.000. Η υπέρβαση έγινε εξαιτίας της ρύθμισης για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ το καλοκαίρι, μετά τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Όπως επίσης και τα επιδόματα που ονομάστηκαν μη μισθολογικά ωφελήματα στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
-Η κινητικότητα στο Δημόσιο.
-Τα εργασιακά, δηλαδή η μείωση του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο, οι διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες κι ακόμη η ρύθμιση της Αχτσιόγλου για τους εργαζόμενους που θέλουν να διεκδικήσουν δικαστικά οφειλόμενους μισθούς.
-Η φορολογία στους αγρότες και οι ρυθμίσεις που έγιναν στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τις συσκευασμένες ζωοτροφές.
-Η δημιουργία του νέου ΣΔΟΕ που θα πραγματοποιεί ελέγχους κατά παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων.
-Το ζήτημα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.