Σόιμπλε: Δεν διατάξαμε ποτέ την κυβέρνηση να κόψει τις συντάξεις

Λίγο πριν αναλάβει νέος πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη, κι αναφέρθηκε στο Grexit, σε όσα είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), είπε ότι η «ιδέα» του Grexit του… ήρθε «αρκετά νωρίς», αφού πίστευε ότι «οι ίδιοι οι Έλληνες θα άντεχαν περισσότερο ένα ξαφνικό σοκ, παρά πολυετή προγράμματα περικοπών. Αλλά φυσικά αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι«.
Ωστόσο δήλωσε ότι δεν ήταν αυτός που αποφάσισε να κοπούν συντάξεις και μισθοί: «Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις» είπε. «Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας«.
Για το θέμα του Grexit, σημείωσε ότι: «Σχεδόν όλοι εμείς οι υπουργοί Οικονομικών (της Ευρωζώνης) είχαμε τη γνώμη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Αλλά και πάλι: μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες θα μπορούσαν να λάβουν μία τέτοια απόφαση«.
Κι όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε και τον ρώτησε αν την απόφαση να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, την πήρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, απάντησε: «Όχι, τελικά ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας. Ο οποίος αποδέχθηκε τότε το αντίθετο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θυμήθηκε και τη συνάντηση που είχε το 2013 στο Βερολίνο με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το θυμάμαι καλά: είχε έρθει ήδη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ, σε αυτό το γραφείο που μιλάμε κι εμείς. Ο Τσίπρας εξήγγειλε έναν προεκλογικό αγώνα με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς όρους. Και τότε του απάντησα: Δεν μπορώ παρά να σας ευχηθώ να χάσετε τις εκλογές. Αυτή την υπόσχεση δεν θα καταφέρετε να την τηρήσετε. Κι έτσι έγινε. Όταν στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα ΑΤΜ δεν έβγαζαν χαρτονομίσματα, αναγκάστηκε να το αποδεχθεί και, ορθώς, να εκμαιεύσει εντολή για αλλαγή πολιτικής μέσω νέων εκλογών».
Πώς κρίνει τα σημερινά δεδομένα ο κ. Σόιμπλε; «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η χώρα έχει σοβαρές πιθανότητες να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της στις αγορές. Γι’ αυτό δεν βοηθάει σήμερα μία συζήτηση για το αν θα ήταν καλύτερο το Grexit».
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε και πάλι την αντιπάθειά του για τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας: «Εκτός από μερικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον κύριο Βαρουφάκη. Έχει ήδη διηγηθεί τα πάντα. Και τα αντίθετά τους, επίσης. Και δεν ωφέλησε την ίδια του τη χώρα. Στις Βρυξέλλες είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών, και με τον σημερινό κάτοχο του αξιώματος, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αυτοαποκαλείται μαρξιστής. Μπορείς να μιλήσεις μαζί του, παίρνεις σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματά του”.