Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης & όσα συμφώνησαν για απεργίες, ρύθμιση οφειλών

Τέταρτη μέρα σήμερα των διαπραγματεύσεων μεταξύ θεσμών κι ελληνικού επιτελείου για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Όπως όλα δείχνουν έχει δοθεί η αρχική έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, που ενδέχεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, στο τραπέζι των συζητήσεων, παραμένουν αρκετά και σοβαρά θέματα. Ανάμεσα σε αυτά, η «τρύπα» των 800 εκατ. ευρώ ως τώρα στην είσπραξη των άμεσων φόρων του 2017.
Μία ακόμη εκκρεμότητα, παραμένει η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών. Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να οριστεί στα 60 ευρώ, για τρία και περισσότερα παιδιά στα 90 ευρώ. Δηλαδή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) μηνιαίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συμφωνηθεί το πώς θα γίνονται πλέον οι προκηρύξεις των απεργιών. Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Ούτε και στον χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και στους λόγους απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

Επίσης φαίνεται ότι “κλείδωσε¨και η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, που θα δώσει ανάσα σε περίπου 100.000 οφειλέτες.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας, φαίνεται ότι θα ξεκινήσει και η καταβολή για τις συντάξεις χηρείας. Οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ.

Στη σημερινή ατζέντα, περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά, η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018. Ακόμη, οι θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο, και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια, ο εξωδικαστικός, οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες, αλλά και οι παροχές Πρόνοιας και οι περικοπές που έχει προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι συναντήσεις θα αρχίσουν στις 12.00 με αντικείμενο τη δημόσια διοίκηση και την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

– 13.30 (Κοινωνική Πρόνοια): υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

– 15.00 (Χρηματοπιστωτικά- follow up): υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

– 18.00 (Δημοσιονομικά- follow up): Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου.