Ντράγκι σε Παπαδημούλη: Η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά (βίντεο)

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στο πλαίσιο Οικονομικού Διαλόγου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είπε τα εξής:

«Κύριε Ντράγκι, σας καλωσορίζω και πάλι στην Επιτροπή μας. Θα ήθελα να σας θέσω ορισμένα ερωτήματα. Το πρώτο αφορά στην χώρα μου, την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετέχει στους θεσμούς που εκπροσωπούν τους δανειστές. Τώρα τελευταία ακούμε θετικές προβλέψεις από την Κομισιόν κι από τον ESM για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Θα ήθελα να μου δώσετε τις δικές σας εκτιμήσεις, ως ΕΚΤ, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την προοπτική ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, και ιδιαίτερα, τη γνώμη σας για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά στις αποκαλύψεις αυτής της σκανδαλώδους μεγάλης φοροδιαφυγής μέσω των Paradise Papers. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί πριν μια εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για “βαμπίρ της φοροδιαφυγής” και είπε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα διαφάνειας, ανταλλαγής πληροφοριών, φορολογικής εναρμόνισης, διότι εκτός από τους φορολογουμένους, πλήττεται και η ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω αυτήw της σκανδαλώδους αποφυγής πληρωμής φόρων από τους υπερπλουσίους. Θα ήθελα την εκτίμηση τη δική σας, την εκτίμηση της ΕΚΤ, απέναντι σε αυτή τη φοροδιαφυγή και στο πώς μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί.

Και η τελευταία μου ερώτηση, αφορά στην έκθεση που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα από ένα θεσμικό όργανο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αξιολόγησε την πορεία εφαρμογής των μνημονίων στη χώρα μου, την Ελλάδα, κι εντόπισε πολλά λάθη στο σχεδιασμό με αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, και ένα έλλειμμα αξιολόγησης των κοινωνικών συνεπειών. Στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει το ρόλο που έπαιξε η ΕΚΤ στα ελληνικά προγράμματα, επειδή αρνηθήκατε να δώσετε τις πληροφορίες που σας ζήτησε. Μπορείτε να μου σχολιάσετε αυτή την επισήμανση; Πώς απαντάτε στην κριτική του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρώπης;»

Ο Μάριο Ντράγκι απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Σας ευχαριστώ.

Για το πρώτο ερώτημα που αφορά την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Πράγματι, έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό, και από απόψεως απασχόλησης και από απόψεως ΑΕΠ. Η συνεχής εφαρμογή πολλών μέτρων που παρουσιάστηκαν κατά την τρίτη αξιολόγηση ήδη καρποφορεί. Βλέπουμε επίσης ότι οι αλλαγές φαίνονται και στο ελληνικό χρέος, όπου είδαμε μείωση των spreads και μια θετική ανταπόκριση των αγορών στα μέτρα debt swap. Ήδη έχει βελτιωθεί η ρευστότητα του δημοσίου χρέους, λοιπόν. Φαίνεται σαν ανταπόκριση των αγορών. Θα ήθελα να πω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια αναλογία 17,1%, που είναι νομίζω ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Πρέπει, βέβαια, οι τράπεζες να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση των καταθέσεων έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσεως επίπεδα.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, η φορολογία όπως γνωρίζετε δεν είναι κάτι που αποτελεί μέρος των δικών μας καθηκόντων, της ΕΚΤ, όσον αφορά στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Βεβαίως, συμφωνούμε με ό,τι θα προτείνουν οι νομοθέτες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς αυτό. Εμείς πάντοτε υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις των συννομοθετών ως προς αυτό.

Για το τελευταίο σας ερώτημα, αναφερθήκατε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την έκθεσή του. Κατ’ αρχάς, έχω ένα γενικό σχόλιο να κάνω: Η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιορίζεται στην ανάλυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ. Όταν, λοιπό, το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει ερωτήσεις που υπερβαίνουν αυτή την εντολή, τότε η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει. Ειδικότερα όταν οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τα στοιχεία που έχει δώσει η ΕΚΤ στο Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα υποστήριζαν αυτό τον ισχυρισμό που κάνατε προηγουμένως -ότι υπήρξαν σφάλματα κι ούτω καθ’ εξής. Η αξιολόγηση κεφαλαιακών απαιτήσεων πάντοτε βασίζεται στις μακρο-υποθέσεις που είναι διαθέσιμες, όταν γίνονται τεστ αντοχής επίσης. Προφανώς η ΕΚΤ θέλει να συνεχίσει να έχει συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Είπα ό,τι είχα να πω εν προκειμένω… Ευχαριστώ πολύ».