Προϋπολογισμός 2018: Μεγάλες προσδοκίες και επτά «φοροχτυπήματα»

Υψηλές προσδοκίες για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον επίσημο και φιλόδοξο στόχο του προγράμματος για το 2018, ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του επομένου έτους ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Το Μνημόνιο απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός βάζει τον πήχη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 3,7% με 3,8% του ΑΕΠ, διατηρώντας σε επίπεδο προβλέψεων και ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος. Για φέτος, η τελευταία εκτίμηση για το πρωτογενές αποτέλεσμα αφορά σε 2,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ, μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Από πλεονάσματα, ο προϋπολογισμός φαίνεται να πηγαίνει καλά.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο στόχος για το επόμενο έτος είναι φιλόδοξος στο 2,5% αλλά φέτος ο πήχης κατεβαίνει μήνα με τον μήνα ολοένα και περισσότερο. Από 2,7% που προβλεπόταν αρχικά, η πρόβλεψη έπεσε στο 1,8% με το προσχέδιο και τώρα προσαρμόζεται στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος.

Όπως αναφέρει το Euro2day.gr, ο προϋπολογισμός του 2018, δεν φέρνει νέα μέτρα με την παραδοσιακή έννοια των τελευταίων ετών. Για το 2018, τα πρόσθετα μέτρα είναι ήδη ψηφισμένα και θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου, φέρνοντας επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς και συνταξιούχους, φορολογούμενους με ιατρικά έξοδα και…ταξιδιώτες.

Από τις αρχές του 2018, κάνει πρεμιέρα η νέα επιβάρυνση στις διανυκτερεύσεις σε δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ καταργούνται τόσο η έκπτωση ιατρικών δαπανών όσο και η έκπτωση κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών και συνταξιούχων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή ξεκινά 23 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδρίασης στην ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Δεκεμβρίου είναι ονομαστική ψηφοφορία.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ο προϋπολογισμός ψηφίζεται όπως στο παρελθόν, πριν την την ένταξη της χώρας τα μνημόνια, στα μέσα Δεκεμβρίου και με την ψήφιση του η Βουλή κλείνει τις εργασίες της για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τα προηγούμενα χρόνια οι Βρυξέλλες απαιτούσαν από την ελληνική κυβέρνηση ο προϋπολογισμός να έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να ελεγχθεί.

«Στα έτη που ακολουθούν, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21 είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας αλλά και να εφαρμοστούν μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων» τονίζει το ΥΠΟΙΚ και καταλήγει: «Η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους Έλληνες πολίτες όσο και απέναντι στους εταίρους της, συνεχίζει στο δρόμο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης με κοινωνική δικαιοσύνη».

Από τα μέτρα του 2018, τα οποία έχουν ψηφιστεί και πλέον ενεργοποιούνται ξεχωρίζουν:

1. Παρακράτηση. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην μηνιαία παρακράτηση φόρου.

2. Ιατρικά έξοδα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι έκαναν μέχρι τώρα χρήση της τελευταίας φοροαπαλλαγής που είχε απομείνει, από το 2018 την αποχαιρετούν. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κλπ που εκδόθηκαν μέσα στο 2017.

3. ΦΠΑ νησιά. Αν δεν υπάρξει αναβολή, σε 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου καταργείται η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος κ.α

4. Φόρος υπεραξίας. Παραμένει επίσης σε εκκρεμότητα, εάν θα υπάρξει νέα αναβολή ή όχι. Αν δεν υπάρξει, από την 1η Ιανουαρίου οι πωλητές ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με φόρο υπεραξίας 15%.

5. Επίδομα θέρμανσης. Τα κρύα έχουν αρχίσει, ο προϋπολογισμός έχει ενσωματώσει μαχαίρι 50% στο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης ( από τα 105 εκατ. ευρώ την περυσινή σαιζόν και 210 εκατ. ευρώ την προπέρσινη) αλλά ακόμα κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα είναι το φετινό επίδομα θέρμανσης και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα είτε θα κοπεί για χιλιάδες νοικοκυριά είτε θα είναι λιγότερο από αυτό που πήραν πέρυσι οι δικαιούχοι.

6. Φόρος στα Airbnb. Οι διατάξεις νόμου έχουν ψηφιστεί αλλά θα κάνουν πρεμιέρα πρώτη φορά το 2018 φέρνοντας φορολογούμενους οι οποίοι νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb αντιμέτωπους με φόρο έως και 45%.Για τους συγκεκριμένους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ηλεκτρονικό φακέλωμα αφού σύντομα θα κληθούν να δηλώσουν τι ακίνητα ενοικιάζουν, που και σε ποιον.

7. Φόρος διαμονής. Ανέρχεται σε 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.