Αυτοί είναι οι 4 υποψήφιοι αντικαταστάτες του Ντάισελμπλουμ - Ποιος είναι το φαβορί

Τον επόμενο πρόεδρο του Eurogroup θα κληθούν να επιλέξουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Θα επικρατήσει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία, δηλαδή 10 από τις 19 ψήφους.

Αν κανείς δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν και θα έχουν το δικαίωμα να αποσυρθούν από τη διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι να εκλεγεί ο πρόεδρος.

Ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία είναι για πολλούς το φαβορί. Ο οικονομολόγος με σπουδές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού στην Πορτογαλία και έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί, καθώς οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο κ. Σεντένο φέρεται μάλιστα να έχει και την υποστήριξη της Κομισιόν.

Δεύτερος υποψήφιος είναι ο Πιερ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο. Πρώην διπλωμάτης και μέλος των Φιλελεύθερων. Πάντως, δεν είναι υπέρ του, ότι το Μεγάλο Δουκάτο εκπροσωπείται ήδη σε θέση κορυφής, με τον Ζαν – Κλωντ Γιούνκερ.

Ο Πίτερ Κάζιμιρ από τη Σλοβακία, ο οποίος αν και δηλώνει σοσιαλιστής, έγινε γνωστός στην χώρα μας για την ιδιαίτερα σκληρή στάση που κράτησε απέναντι στην Ελλάδα κατά την διαπραγμάτευση του 2015. Θεωρείται ένα από τα “παιδιά” του Σόιμπλε, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα έχει την υποστήριξη ορισμένων χωρών του Νότου.

Η Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα από τη Λετονία εμφανίζεται ως το απόλυτο αουτσάιντερ λόγω της θέσης που είχε τηρήσει στο παρελθόν, εναντίον της συμμετοχής της Λετονίας στην Ευρωζώνη. Η 36χρονη είναι και πρώην πρωταθλήτρια στο σκάκι.